23 Kasım ikindisinde indik Bartın’a. Hava güzeldi. Duyuruların yetersiz olduğunu gördüm ilk izlenimde. Haklıymışım, gerek kızım, gerekse oğlum geldiklerinde çok zor buldular fuar alanını. Sordukları birkaç kişi, alanı bilmediklerini söylemiş. Ama bu ölçü olamaz. Nüfusu 70 bine yaklaşan Bartın’da bunu doğal karşıladım. Ancak, salona okurları çekememenin nedenlerine takılıp kaldım. Nitekim 30’u-35’i bulan izleyicilerle gerçekleşti konuşmalar ve imzalar. Geçmiş yıllarda öğretmenler öğrencilerini getirirlerdi. Bu yıl bunu göremedim. Bunda ülkedeki siyasi ortamın payının büyük olduğunu düşünüyorum. Şunu da vurgulamalıyım ki; iki başkanın ardından Cemal Akın Bey’in bu fuarı sürdürmesi takdirle karşılanıyor, ben bunu da gördüm. Ama Bartınlı gerekli ilgiyi gösteremiyor. Kutluyorum kendisini…  40. YAZARLIK YILI’nda Ayla KUTLU’nun kutlanması güzel bir jest idi.
*
Onun adına biz yazarlar da mutlandık. Daha nice kitaplara dedik. 7. BAYRAK kitabını hayranlıkla izledik. Öyle kolay yazan biri olmadığını biliyordum, kitabın yazılış öyküsünü anlatırken bun daha iyi kavradık. Harika bir kitap olmuş. 5 yıllık bir uğraşı gerektirmiş. Rumeli göçünü anlatıyordu yapıt. Kendisi de bir Kafkas göçmeni idi ve bunu “BİR GÖÇMEN KUŞTU O” adlı kitabında konu etmişti. Kitabın sonunda kaynakça var. Ne yaman bir çalışma ürünü olduğunu anlıyoruz. Kutluyoruz kendisini.
*
Açılışta özgeçmişi okundu. Yaptığı konuşmasında Bartın’a bu gelişinden de, daha önceki gelişinde olduğu gibi mutlu olduğunu söyledi. İkinci mutluluk, Bartın’da 20 yıldır süren bu fuar-kitap sevdasıydı ona bunu söyleten. Üçüncü mutluluk olarak, yıllar sonra buluşmamızdı ona göre. 25 sene olmuştu, zaman zaman bazı katılımlar için rica ettiğimi anımsadım; ancak gerçekleştirememiştik. Beni onore etmesinden dolayı kendisine yürekten teşekkür ediyorum.

İKİ KÜÇÜK KIZIN SORUSU
İkisi de 12 yaşında falandı. Birisi, sorusunun yanıtını telefonuna da kaydetti: “Sizce felsefe ne demektir?”
1-“Bu çok derin ve yoğun bir konu. Size iki özelliğini söyleyeyim: Devletin felsefesi (yönetenlerimizin) yurttaşını iyi yurttaş, iyi vatandaş yapmak ki, bu de ulusal eğitim konusudur…
2- Bireylerin yaşama felsefesi. Hak ve ödevlerini yapmanın, ya da toplumun felsefesi demektir. Toplumun kusursuz, sağlıklı işleyen bir yönetim çarkına verdiğiniz katkı ve sağlıklı toplum yapısı demektir.
2- İkinci kızımız kitabımın adı ve kapağını beğendiğini; adının çok ilginç ve güzel olduğunu söyleyerek; “Aynaya mı bakıyorsunuz” diye ekledi. “Ayna kendisine bakana şöyle dermiş dedim:  ‘Kendini nasıl görmek istiyorsan öyle bak’ dermiş. Ben bu kitabımla okuyana bir ayna olması için yazdım” dedim. Ayla Kutlu Hanım vardı dün: ‘Yaşamımı uzun uzun anlatmaya gerek yok: Doğdum, yaşadım, yazdım’ dedi. Ben de yazdıklarımı topluma bir ayna olsun diye yazdım. Seke seke ve koşa koşa mutlu ayrıldı…