Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu liderliğindeki ekip, yapay zeka desteği ile fay hatlarındaki gerilimi gözlemleyerek önemli sonuçlara ulaştı.

Geliştirilen Yazılım ve Yapay Zeka İle Deprem Tehlikesi Analizi

ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'nun liderliğindeki ekip, coğrafi bilgi sistemi destekli deprem tehlike yazılımını yapay zeka ile entegre ederek fay hatlarındaki gerilimi analiz etti. Doğu Anadolu ve Marmara Bölgesi'nde bulunan 1'i Doğu Anadolu'nda, 3'ü Marmara Bölgesi'nde olmak üzere toplam 4 fay hattının 7 büyüklüğünde ve üzeri deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirledi.
İstanbul ve Çevresindeki Fay Hattına Dikkat

Prof. Dr. Kutoğlu, İstanbul'un kuzeyinden ziyade Sakarya'dan güneye doğru olan Geyve-Pamukova hattından Gemlik'ten Mudanya'ya devam eden Bandırma-Erdek hattına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Geliştirilen yapay zeka destekli dijital model ile fay hatlarındaki gerginlik tespit edilerek bölgedeki deprem potansiyeli analiz edildi.

Fay Hattı Gerginlik Analizi

Kutoğlu, analiz sonuçlarına göre Erzincan'ın doğusundaki Yedisu Fayı'nın en doğudaki en gergin fay olduğunu belirtirken, Marmara Denizi çevresinde ise özellikle Gemlik Körfezi'nden denize dalan ve Mudanya önlerinden devam eden Bandırma-Erdek hattının diğer kollardan daha fazla gergin olduğunu açıkladı.

I M G 9675

ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutoğlu, geliştirdikleri yazılım ve analiz yöntemleri ile bölgesel deprem potansiyelini belirlemede önemli bir aşama kaydettiklerini ifade etti. Ayrıca, farklı fay hatları üzerindeki çalışmaların devam ettiğini ve bu analizlerin önemli birer veri kaynağı olacağını belirtti.

Kısa sürede viral oldu Kısa sürede viral oldu

HABER MERKEZİ