Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ortaklığında gerçekleştirilen “Yaşama yol ver” projesi kapsamında 112 ambulanslarına nasıl yol verilmesi gerekiyor, 112 hattı hangi durumlarda aranmalı konularında bilgilendirildi.
“Yaşama yol ver” projesi kapsamında Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa kentin çeşitli yerlerinde sürücülere 112 ambulanslarına nasıl yol verilmesi gerekiyor, 112 hattı hangi durumlarda aranmalı konularında bilgiler verilerek broşürler dağıtıldı.
“Yaşama yol ver” projesi hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Emre Karaahmetoğlu, 112 çağrı merkezinin Zonguldak’ta ayda ortalama 4 bin çağrı aldığını bunun yüz tanesinin acil vaka olduğunu, Türkiye genelinde ise gelen çağrıların yüzde 95’inin asılsız olduğunu vatandaşın cep telefonunu denemek için bile 112’yi aradığını ifade etti. Karaahmetoğlu, "Sağlık Bakanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ile tarafından başlatılan “Yaşama yol ver” projesi kapsamında vatandaşları bilgilendirmek için bu uygulamayı yaptıklarını belirterek “Projemizin amacı vatandaşlarımızın 112 hattını gereksiz yere aramalarının önüne geçmek ve trafikte seyrederken ambulansa nasıl yol vermeleri gerektiği konusunda bilgiler sağlamak. Bu proje kapsamında bugün durdurduğumuz araçlarımıza Sağlık Bakanlığımızın sağladığı el broşürlerimiz var onları veriyoruz. Trafikte seyrederken özellikle şehrimizde sıkışık saatlerde araçların ambulanslara nasıl yol vermesi gerektiği konusunda bilgilendirmeler olacak. İki şeritli yollarda sağ şeritteki aracın durması sol şerittekinin de sağ şeritte uygun bir yer bulana kadar yoluna devam edip arkadan gelen ambulansa yol vermesi gerekiyor. Üç şeritli yollarda ise fermuar yöntemi dediğimiz bir yönteme geçildi. Bu yöntemde sağ ve sol şeritteki araçlar sağ tarafta ise sağ tarafa sol tarafta ise sol tarafa yanaşarak orta şeridi boşaltıp ortadan gelen ambulansa yol vermesi gerekiyor” dedi.
“112’Yİ ANLATIYORUZ”
Proje kapsamında 112 hattının ne zamanlarda, hangi acil durumlarda aranması gerektiğini, arama yapıldığında ne konularda bilgi verilmesi gerektiği konusunda sürücülere bilgi verdiklerini ifade eden İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Emre Karaahmetoğlu, “Proje kapsamında 112 hattının ne zamanlarda, hangi acil durumlarda aranması gerektiği, arama yapıldığında bizlere ne konularda bilgi verilmesi gerektiği konusunda bilgi vereceğiz. Bu bilgiler, 112’yi aradığınızda ilk adınız soyadınız, hastanın durumu hakkında bilgi ve açık adresinizi belirtmeniz gerekiyor. Açık adresinizi tam bilemiyorsanız civardaki market, dükkan ve işyeri gibi yerleri tarif etmeniz gerekiyor” dedi.
“AYDA ORTALAMA 4 BİN ÇAĞRI ALIYORUZ”
112 olarak Zonguldak’ta ayda ortalama 4 bin çağrı aldıklarını bu çağrılardan 100 tanesinin acil vaka olduğunu sözlerine ekleyen İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Emre Karaahmetoğlu, “Vatandaşlarımızdan ricamız, 112 hattını gereksiz yere aramamalarıdır. Bununla ilgili kanuni yaptırımda var. Zonguldak’ta ayda ortalama 4 bin çağrı alıyoruz, bunların yüz tanesi acil vaka oluyor. Türkiye genelinde ise gelen çağrıların yüzde 95’i asılsız! Vatandaş cep telefonunu denemek veya bir şey sormak istiyor. Bu anlamda 112’yi gereksiz yere meşgul ettiğinizde belki o anda başka birine acil 112 ambulansı gerekiyor olabilir ve ambulansın oraya ulaşmasını engelliyor olabilirsiniz. Bu projenin kapsamıyla beraber inşallah vatandaşlarımızın farkındalığını artıracağız” şeklinde sözlerini tamamladı.