Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde Kasımlı Ortaokul öğrencileri, düzenlenen TUBİTAK fuarında nohut suyundan sütü mayalayıp yoğurt yaptı.
Alaplı Kasımlı Ortaokulu tarafından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteklediği “4006 Bilim Fuarı” açılışı yapıldı. Fuar açılışına Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürü Arife Çevik,AK Parti Alaplı İlçe Başkanı Mustafa Yavuz, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci velisi katıldı. Okulun konferans salonunda açılan 4006 Bilim Fuarında öğretmen ve öğrencilerin geliştirdiği projeler sergilendi. Projeler içerisinde en dikkat çekicisi ise ortaokul öğrencilerinden Sedanur Çoşkun ve Didem Korkmaz tarafından nohut, su ve süt kullanarak yapılan bağışıklık sistemini güçlendirici probiyotik yoğurt oldu. Yaptıkları yoğurt hakkında bilgi veren Çoşkun, "Bağışıklık sistemini güçlendirici hastalık yapan bakterilere karşı direnç oluşturan probiyotik maya ile kendi doğal yoğurdumuzu yaptık" dedi.
Öncelikle nohudu kaynatarak beklettiklerini anlatan Çoşkun, "Nohut kaynatıp suyunu çıkarttıktan sonra bekletiyoruz. Ardından süzdüğümüz nohut suyunu bekleterek mayalanma kıvamına gelen süte ekliyoruz. Daha sonra kapalı bir alana koyarak 4-5 saat bekledik. Ardından probiyetik maya ile kendi doğal yoğurdumuzu elde etmiş olduk. Bu yoğurdun faydaları çok fazla, ince bağırsaktaki yararlı bakterileri arttırırken zararlı bakterileri azaltır. Bağışıklık sistemimiz güçlendirir" diye konuştu.
Öğrencilerin başarılı çalışmalarından memnun kaldığını dile getiren Okul Müdürü Erdal Yılmaz ise, "Öğrencilerimize Bilim fuarına verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Çok güzel bir fuar oldu. Yaklaşık 30 tane projemiz vardı. Fuara katılan velilerimize çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.