Zonguldak’ın Alaplı ilçesinden gecen Alaplı Çay’ında ’İsrail Sazanı’ olarak bilinen ’Carassius Gibelio’ balıklarının avı başladı. Alaplı Çayı kenarına akın eden onlarca amatör balıkçı, halk dilinde istilacı balık olarak bilinen, yerli balıkları yok ettiği ifade edilen carassius gibelio avına başladı.
Olta balıkçısı Serkan Yılmaz, Çay’da İsrail Sazanı bolluğu yaşandığını, bu sebebple yerli balıkların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, “İsrail Sazanı için birçok amatör balıkçı, istilacı olan balığı avlanmak için çay kenarına geldi. Bu balıklar yerli balıklarımızı yok ediyor. Havaların ısınmasıyla birlikte amatör olta balıkçıları çay kenarına gelerek İsrail Sazanı yakalıyoruz. Günde 20-30 tane balık yakalanıyor" diye konuştu.
Mehmet Yavuz ise, Alaplı Çayı kenarında olta ile İsrail Sazanı avladıklarını belirterek, “Çayda yerli balık kalmadı gibi bir şey. İsrail Sazanı yerli balıkların üremesi esnasında yiyerek yok ediyor. Onun için çaydaki İsrail Sazanlarını avlıyoruz" dedi.
Öte yandan geçtiğimiz yıl Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri çaydan balık numunesi alarak inceleme yapmıştı.