Zonguldak Alaplı ilçesinde tarım sigortaları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Alaplı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Tarım sigortaları Havuzu (TARSİM) Zonguldak Bölge Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği ’Doğal Afetler ve Tarım Sigortaları eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı’ Alaplı Belediye Kültür Toplantı Salonunda yapıldı.
Alaplı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Rafet Yılmaz öncülüğünde gerçekleşen toplantıya, TARSİM Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya Müdürlüğü konu uzmanı tarafından TARSİM hakkında bilgiler verildi. Toplantıya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Rafet Yılmaz ve mahalle muhtarlarıyla tarımsal amaçlı kooperatif başkanları, çiftçiler ve sigorta acenteleri katıldı.
Toplantının ev sahipliğini yapan Alaplı İlçe Tarım Müdürü Rafet Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında, “Bugünkü toplantımızın amacı tarımsal poliçeler konusunda üreticilerimizin bilinçlenmesini sağlamaktır. Alaplı tarımsal potansiyeli çok geniş olan bir ilçe. Ürün çeşitliliği de bir o kadar fazla. Bizim öncelikli çalışmalarımızdan bir tanesi de, doğal afetlerden dolayı zarar gören üreticilerimizi ürünlerini sigorta yaptırmaları konusunda teşvik etmektir. Doğal afet yaşandıktan sonra poliçe yaptırmaktansa önlemimizi baştan almalıyız” dedi.
TARSİM Ankara Bölge Müdürü Murat Kaya da, 2005 yılında devletin çıkardığı bir kanunla hayata geçirilen TARSİM’in, 2015 yılında 1 milyon 350 bin poliçeye ulaştığını bahsetti. Her sektörde sigortanın çok önemli olduğunu ancak üstü açık fabrika olarak nitelendirilen tarımda sigortanın çok daha önemli olduğunu söyleyen Kaya, "Ankara bölge olarak 42 bin hasar ihbarı aldık. Türkiye genelinde sadece üzümün yanmasından dolayı Manisa ilinde 240 milyon lira ödedik. Sigorta yapmak için tek şart kayıtlı üretici olmak. Denetim önemli. Tarımla ilgili konuların denetimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sigortacılıkla ilgili konuların denetimi Sigortacılar Birliği tarafından yapılıyor. Bütün bölgelerde bütün meyveleri sigortalayabiliyoruz. Don ile ilgili primlerde devlet primin üçte ikisini ödüyor" diye konuştu.
Toplantı, soru cevap kısmıyla tamamlandı.