Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ki amatör spor kulüplerinin başkan ve yöneticileri AK Parti, CHP ve MHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanlarını ziyaret ederek sorunlarını anlattı. 17 spor kulübü bünyesinde değişik branşlarda 5 bin lisanlı sporcunun yer aldığını ifade eden Kepez Çaylıoğluspor Kulübü Başkanı Zafer Yalman, Erdemir ve Ereğli Belediyesi yönetimini eleştirdi.
Kdz. Ereğli İçesinde faaliyet gösteren amatör spor kulüplerinin başkan ve yöneticileri bu gün ilk olarak AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır’ı ziyaret etti.
“5 bin gencimiz bu kulüplerde spor yapıyor”
Burada kulüp başkanları adına konuşan Kepez Çaylıoğluspor Kulübü Başkanı Zafer Yalman, ilçede uyuşturucu kullanan genç sayısının fazla olduğunu belirterek, bu gençleri sokaklardan çekmenin yolunun spordan geçtiğini söyledi. Uyuşturucu ile mücadelenin sadece polisiye tedbirlerle olamayacağını dile getiren Yalman, “Bu çocuklar hepimizin çocukları. 17 kulüp bünyesinde 5 binin üzerinde gencimiz var. Sadece futbolda değil. Kulüplerimiz bünyesinde futbolun yanı sıra Taekvondo, voleybol, basketbol, hentbol, bayan futbol, güreş gibi değişik spor branşlarımızda çocuklarımız spor yapıyor” dedi.
“Ereğli’de acil stadyuma ihtiyacımız var”
Gençlerin spor yapacağı alanların yetersiz olduğunu vurgulayan Yalman, ilçeye acilen bir stad yapılması gerektiğini söyledi. Yalman konuşmasında şunları söyledi; “Stad ile ilgili sıkıntımız çok büyük. Bizim antrenman yapabileceğimiz sadece Beyçayırı stadı var. Ereğli Belediyespor A Takımı idman yaparken sahaya giremiyoruz. Onların idmanı bitiyor, bayan futbol başlıyor ve biz saatlerce sahayı kullanamıyoruz. Üç takım aynı sahada aynı anda antrenman yapmak zorunda kalıyoruz. Stadın ışıklandırması yok. Soyunma odaları, banyo ve tuvaletler berbat halde. Bunların bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.”
Yalman “Erdemir sac işini bırakıp lokanta işletmeciliğine mi başladı?”
2006 yılında özelleştirilerek OYAK’a devredilen Erdemir’in 2013 yılında bünyesindeki tüm spor branşlarını kapattığını ve ilçede hiçbir spor faaliyete destek vermediğini vurgulayan Yalman, şirket yönetiminin Ereğli’ye yüzünü dönmesini istedi. Erdemir’in bünyesinde bulunan spor sahalarından kira istediğini belirten Yalman sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Erdemir’in kamuya ait olan plaja Ereğli halkından giriş parası olarak 50 TL para alıyor. Bunu nasıl alıyor anlamış değiliz. O plaj Ereğli halkınındır. Yine sahasını kiralamak isteyenden saat ücreti 100 TL para istiyor. Sahanın sadece 3’te biri için bu ücret. Erdemir yöneticileri 2013 yılında tüm spor branşlarını kapattığında amatör kulüplere yardım edeceklerini ifade etmişlerdi. Nereye ne yardımı yapıyorlar merak ediyoruz. Erdemir acaba sac işini bıraktı da lokanta işletmeciliği, sosyal tesislerden kira alma işine mi girdi? Bunlar çok ayıp şeyler.”
“Ereğli Belediyesi amatör kulüplere yardım etmiyor”
Konuşmasında Kdz. Ereğli Belediyesini de eleştiren Yalman “5393 sayılı Belediyeler kanunun 14. Maddesi’nin B bendinde, belediye bütçesinin binde 12’sini amatör spora ayırabileceğiz yazıyor. İki yıldır bu paralar bütçeden ayrılıyor fakat amatör kulüplere gelen hiçbir şey yok. Ereğli’de sadece Ereğli Belediyespor Kulübü yok. 17 amatör spor kulübü de Ereğli’nin kulübü. 2 senedir Ereğli Belediyesi’nden amatör kulüplere eşofman, forma, krampon gibi hiçbir yardım yapılmadı. Belediye AK Partili bir belediye. Bu konuda sizlerin adım atmasını bekliyoruz”dedi.
Yalman, geçtiğimiz yıl Kepez Çaylıoğluspor’a Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan 5 bin TL kadar yardım almak için 3-4 defa milletvekillerine gittiklerini ancak yardım alamadıkları gibi Ankara’ya gidiş-geliş masraflarının alacakları yardımı geçtiğini söyledi. Yalman, Ereğli ilçesine acilen modern bir stadyum ve amatör kulüplerin antrenmanlarını yapabileceği sahalar oluşturulmasını istedi.
Çakır, amatör kulüpler için ilk adımı attı
AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek tüm amatör spor kulüplerinin biraraya gelmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Amatör kulüplerin bünyelerinde barındırdığı gençlere spor yaptırarak önemli bir işe imza atıklarını dile getiren Çakır, kulüp başkanlarının sorunlarını direk aktarabilmeleri için Zonguldak Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Güral Karayılmaz 1 Kasım 2016 tarihinde bir toplantı tertip edilmesini sağladı.
“2017’de Ereğli’ye bir stadyum kazandırmamız lazım”
Çakır burada yaptığı konuşmada “Amatör spor kulüplerine her branşta ki faaliyetlerine gerekli desteği sağlamamız lazım. Gençlik Spor Bakanlığı ve müdürlüğü ile bu süreçlere zaman zaman katkı sunmaya çalışıyoruz. Beyçayırı stadının suni çim ve ek tribünlerin yapılması noktasında ciddi girişimlerimiz oldu. Hatta o yatırımı eski bakanımız Suat Kılıç döneminde almıştık. Yeterli olmadığını hep beraber görüyoruz. Gençlik ve Spor il müdürümüz ile de gerekli değerlendirmeyi yaptık. Evet, Ereğli’ye 2. Bir stad lazım. Beyçayırı stadının uzun saatler kullanılabilmesi için aydınlatmasının yapılması lazım. Sizin talepleriniz çok haklı. 5 binin üzerinde gencimizi ilgilendiriyor. Bende geçmişte amatör futbol oynadım. Ben sizlerin her zaman yanınızdayım. Ankara’da da gerekli girişimlerimizi yaparız. Bakan’a, Bakan yardımcısı, müsteşar, genel müdür kime girmemiz gerekiyorsa gideriz. 2017 için bir stadyumu Ereğli’ye kazandırmamız lazım. Bu hepimizin boynunun borcu olsun. Erdemir’in de bu şehre karşı yaklaşımlarını düzeltmesi lazım. Önümüzdeki hafta OYAK Genel Müdürü ile bir görüşmemiz olacak. Bu sıkıntıları dile getireceğiz. Düzeldi, düzeldi, düzelmedi bizde farklı bir duruş sergileriz. Amatör kulüplere sahanın ücret mukabilinde açılması Erdemir adına utanç verici bir durumdur. Erdemir’in oradan gelecek 300-500 TL’ye ihtiyacı yoktur. Sobaya yakın olanlar ısınmak zorundadır. Sobanın tozunu, külünü, dumanını çekiyorsa buda olmak zorunda. Bunu hem personel alımlarında değerlendirin, hem de sosyal sorumluluk anlamında. Açıkladıkları karlarını görüyoruz. Karlarını Allah daha çok artırsın. Ereğli Erdemir’in kazanmasından mutluluk duyar. İnsan bu tür eksikleri görünce üzülüyor. Üzülmekte yetmez, gerektiği yerde de takibini yaparız” dedi. Çakır Belediye ile ilgili olarak aktarılan sorunu belediye meclis üyeleri ile görüşeceğini belirterek, kendisine anlattıkları şekliyle aynı talebi belediye başkanına da aktarmalarını istedi. Çakır ayrıca kulüp başkanlarının kendi aralarında bir komisyon kurmalarını ve bu komisyonda görev alacak temsilcilerle aktarılan sorunları birlikte çalışarak çözüme kavuşturulması için çalışabileceklerini söyledi.
Ocakçı: “Erdemir Ereğli’ye yüzünü dönmek zorunda”
Kulüp Başkanları AK Parti’nin ardından CHP Kdz. Ereğli İlçe Teşkilatı’na giderek Başkan Sertan Ocakçı’ya aynı sorunları ileterek destek istedi. CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Sertan Ocakçı’da Erdemir’in Ereğli’ye sırtını değil yüzünü dönmesi gerektiğini ifade etti. Erdemir’in bünyesindeki profesyonel ve amatör tüm takımları kapattığını hatırlatan Ocakçı, “Erdemir’in spor kulüplerine ve spor yapan gençlere yüzünü bir şekilde dönmesi gerekiyor. Ama ne yazık ki Erdemir kendisini kapatmayı tercih etti. Ereğli’ye yüzünü dönmemeyi tercih etti. Bununla birlikte Hükumetin ve Ereğli Belediyesi’nin Ereğli’ye bir spor alanı projesi vardı. Delihakkı civarına bir spor kompleksi yapma vaadi vardı. Öncelikle onlardan sözünü tutmalarını beklemek gerekiyor. Eğer söyledikleri sadece siyasi bir jargon değilse Ereğli bir spor kompleksine kavuşacaktır. Ereğli’de spora destek verirsek çocuklarımızda birçok kötü alışkanlıklardan kurtarmış oluruz. Benim bu konuda üzerime düşen bir görev varsa yapmaya hazırım. Ereğli Belediyesi yönetiminin ‘Amatör kulüp’ deyince aklına sadece Belediyespor geliyor. Belediye bütçesinden amatör kulüpler için aktarılan paranın nereye harcandığına yönelik konuyu ilk meclis toplantısında gündeme getiririm ve bununda takipçisi oluruz. Hatta biz CHP olarak kendi bünyemizde spor komisyonu oluştururuz. Yönetimimizde spordan gelen üç arkadaşımız var. Şu andan itibaren onları görevlendiriyorum. Benim adıma konuşabilirler. Sizlerde onlarla her türlü çalışmayı yapabilirsiniz” dedi.
Şeker “Erdemir ve Belediye amatör kulüpleri desteklemeli”
Kdz. Ereğli İlçesindeki amatör spor kulüplerinin başkan ve yöneticileri son olarak MHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker ve yönetim kurulunu üyelerini ziyaret etti. Aynı sorunları MHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Şeker’e de anlatan Yalman, destek istedi. Amatör spor kulüplerine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden MHP İlçe Başkanı Talat Şeker, 2006 yılında özelleştirilen Erdemir’in OYAK’a devredilmesinin ardından ilk olarak çeşitli gerekçelerle bin 500 kişinin işten çıkarıldığını söyledi. Şeker konuşmasında “Erdemir bırakın amatör branşları 1. Liglerde mücadele eden profesyonel basketbol ve voleybol takımlarını kapattı. Bunlar yetmiyormuş gibi geçen yıl Belediye Başkanımız, Belediyespor’un maçı için stadı kullanmak istiyor ve Erdemir OYAK Yönetimi stadı dahi vermiyor. Bu bizim siyasi olarak hangi noktada olduğumuzu, Ereğli’de iktidarın beceriksizliğinin en bariz örneğidir. Ereğli’de de demir-çelik var, Karabük’te de demir çelik var. Karabük’ün 1. Ligde futbol takımı var. Bizim demir çeliğin sporla alakalı hiçbir çalışması yoktur. Öncelikle burayı tamir etmemiz lazım. İktidar partisinde ki konuyla alakalı arkadaşlarımızı uyaracağız. Onların hatalarını gidermeleri için bizde onlara muhalefet edeceğiz. Zonguldak olarak TTK’yı kaybetme noktasına geldik. 1990’larda TTK’da 40 bin işçi çalışırken bu gün 8 binlere düşmüş. Zonguldakspor o yıllarda 1. Ligdeydi, şimdi 2. Ligde. Armutçuk ’ta ki 10 bin işçi sayısı bin 200’lere düşmüş. Eğer bir şehri marka şehir yapmak istiyorsanız orada kültüre, spora ve sanata ihtiyaç var. Sayın Belediye Başkanı Ereğli’yi marka şehir yapmaktan bahsetmektedir. Bizde diyoruz ki; marka şehir olan Ereğli’ye sen zarar verme de biz buna razıyız. Erdemir ve Ereğli Belediyesi’nin amatör kulüplerimizi desteklemesi lazım. Daha sonra zaten halkımız bu işin arkasında olur” dedi.
Kepez Çaylıoğluspor Kulübü Başkanı Zafer Yalman daha sonra inceleme yaptığı Beyçayırı stadının soyunma odaları, duşlar, tuvaletler ve duvarlarını gazetecilere göstererek “Burada gençlerimiz sağlıklı bir şekilde nasıl spor yapacak. Burada insanın daha çok sağlığı bozulur. Her taraf pislik içerisinde ve bakımsız” diyerek tepki gösterdi.