Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde ki bakkal ve marketlerde 5 TL’lik banknot bulma sıkıntısı yaşanıyor. Fitrenin yanı sıra çocuklara bayram harçlığı vermek için vatandaşların piyasadan fazla miktarda 5 TL’lik banknot toplaması iş yerlerini sıkıntıya soktu.
Alaplılı Esnaf Odası Başkanı Muharrem Gelgeç, bayram öncesi ilçedeki esnafların yapılan alışverişler sonrası para üstü vermede 5 TL’lik banknot sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Ramazan Bayramı’na yaklaşık 15 gün kala esnafların satışlarının iyi olduğunu ve müşteri yoğunluğu yaşadıklarını ifade eden Gelgeç “Bayram öncesi esnafımız yoğun günlerini yaşıyor, Ramazan Bayramı’na 15 gün kala vatandaşlarımız şimdiden hazırlıklarına başladı. Misafirlere ikram etmek için şeker, çikolata, kahve, içecek alışverişinde bulunuyorlar” dedi.
Bayram öncesi çok sayıda kişinin çocuklara harçlık vermek için 5 TL’lik banknot topladığını, bu durumunda esnafı para üstü vermede sıkıntıya soktuğunu anlatan Gelgeç sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Harçlık, önemli bayram geleneklerimiz arasında yer alıyor. Çocukları sevindirmek isteyenler çok oluyor. Bayram öncesinde bayram harçlığı için piyasadan 5 TL toplayanlar da artıyor. Vatandaşlar esnaftan, seyyar satıcılardan ve mümkün olduğunca bankalardan 5 TL’lik temin etmeye çalışıyorlar. Haliyle piyasada 5 TL’lik banknot bulma sıkıntısı yaşanıyor.”
Alaplı Yeni Siteler mevkiinde market işleten Aydın Yılmaz ise, vatandaşların bayram öncesi 5 TL’lik banknotları toplaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Yılmaz "Esnafımız para üstü vermekte zorlanıyor. Bayramın birinci günü çocuklar para harcamaya başlayınca durum normale döner düşünce içerisindeyim. Bayrama kadar bu sıkıntıyı yaşayacağız, öyle görünüyor” dedi.