Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) büyük ihtiyaç duyulan ve büyük oranda ithal edilen ahşap oyuncakların tasarımı ve üretimi ile ilgili önemli bir adım attı.
BEÜ Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen Ahşap Oyuncak Model Tasarımı ve Üretimi projesinde sona gelindi. Merkez öğretim elemanları ve atölye teknik elemanları tarafından ahşap oyuncak model tasarımlarına dayalı üretime başlandı. Merkez bünyesinde yapılacak çalışmalarda doğal ahşap malzemeler kullanılarak, ahşap oyuncak ve zekâ geliştirici materyallerin hem tasarımları hem de üretimleri gerçekleştirilecek.
BEÜ Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilecek olan çalışma ile Türkiye’de ahşap oyuncak kavramını ve tasarım farkındalığını arttırmak, oyun ve tasarım bileşiminde yaratıcı yeteneklerini geliştirmek, oyuncak sanayinde tasarım bilincine katkıda bulunmak ve ahşap oyuncak uygulamalarını teşvik etme amaçlanıyor. Doğal bir malzeme olması nedeniyle çocuk sağlığı açısından elverişli oluşu, yapısında zararlı hiç bir boya, vernik gibi kimyasal olmayışı ile ahşap oyuncak ve zekâ oyunları tercih ediliyor. Ahşap, desenlerinin çokluğu, kokusu ve tekstürü itibariyle tasarımlarda kurgu, uyum ve hayal zenginliği oluşturuyor. Doğal malzeme olması nedeniyle ahşap çocuklar için en heyecan verici materyallerden biri oldu.
Ahşap oyuncak ve zeka oyunları üretiminin Ahşap Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü bünyesinde hayata geçmesi sebebiyle gururlu olduğunu belirten Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hikmet Yazıcı şunları ifade etti:
“Merkez atölyemizde özel tasarlanmış ahşap oyuncaklar, tornalama, kesme, delme, rende, zımpara ve diğer ahşap işleme tekniklerini kullanarak üretilmektedir. Ahşap zekâ oyuncakları küçük yaş gruplarında büyüklere kadar yaygınlaşmıştır. Ahşap oyuncak bölgemizde yaygın olarak bulunan kayın ve çam ağacından yapılmaktadır. Geniş orman alanlarının bulunduğu bölgemizde orman ürünlerinin sektörünün geliştirilmesi ve bölgenin sosyo-ekonomik olarak kalkınmasına katkıda bulunacak olan çalışma kapsamında Merkez Müdürlüğü bünyesinde görev yapan nitelikli öğretim elemanlarımız ve uzman kadro ile çocukların eğitsel ve beceri gelişimine katkı sağlayabilecek özellikteki ahşap oyuncakların tasarım ve modellemeleri yapılmış ve üretilmeye başlanmıştır. Bülent Ecevit Üniversitesi Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde mevcut atölyede çocuklara kendilerinin kolaylıkla yapabilecekleri, sertifikalı, tamamen ahşap esaslı oyuncak ve zekâ oyunları üretimi yapılmaktadır. Bu çalışmalara müteakiben oluşturulan tasarım ve modeller üzerinden çok kısa sürede seri üretime geçilip zengin çeşitler oluşturulacaktır. Ahşap sektöründe ortaya çıkan endüstriyel atıkların ahşap oyuncak ve zekâ oyunları yapımında kullanılmasının sağlanması ise ayrıca hedeflenmektedir. Merkez atölyemizde yapılacak ahşap oyuncak çeşitleri: Zekâ testleri, denge oyunu, tetris, ahşap yapı ve bloklar, küpler, tekerlekli farklı tasarımdaki araçlar, pervaneli uçaklar, maketler, kara- deniz taşıtları ve geleneksel oyuncaklar (bebek, beşik, ev eşyası, ses çıkaranlar, tamir takım oyuncakları vb). Ayrıca Türk masal kahramanları, tarihi yerlerimiz ve kültürel değerlerimizi kapsayan figürler oluşturularak puzzle şeklinde ahşap oyuncaklar yapılacaktır.”
Yazıcı ayrıca, “Diğer yandan 10 engelli kardeşimizin sosyal ve ekonomik hayata kazandırılması amacıyla hayata geçirilen “Bizim Oyuncaklarımız” projesi kapsamında Ahşap Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü bünyesinde bulunan atölyede 3,5 ay sürecek olan eğitim çalışmaları devam etmektedir” dedi.
Oyuncak sektörünün dünyada büyük bir pazar oluşturduğunu ifade eden Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer: “Oyuncak sektörü dünyada çok büyük bir pazar oluşturmaktadır. Gün geçtikçe bu pazarın daha da büyüdüğü görülmektedir. Türkiye oyuncak sektörü ise neredeyse tamamen ithalata bağlıdır. Özellikle ham madde açısından zengin olan Türkiye’nin bu pazardan payını alabilmesi ve bu konuda Dünya’da cazibe merkezi olabilmesi için mevcut potansiyelinin değerlendirilmesi ve ahşap oyuncak sektörünün geliştirilmesi son derece önemlidir. Bilindiği gibi bu yıl Devrek Bastonu Uygulama ve Araştırma Merkezimizde Devrek bastonu üretmeye başladık. Amacımız, geleneksel devrek bastonunun üretilmesiyle ilgili bilgiyi önce üniversitemize aktarma, bunun kalıcılığını sağlama ve geleneksel el sanatları programımızla ilişkilendirme, ve yeni inovatif yaklaşımlarla devrek bastonunun tasarım ve üretimini geliştirme ve zenginleştirme ve bu yeni bilgiyi de devrek bastonunun halen üretim yapan ustalarıyla paylaşmaktı. Bu yöndeki çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam etmektedir. Diğer taraftan Bülent Ecevit Üniversitesi Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilecek olan ahşap oyuncakların tasarlanması ve üretilmesi projesi ile Türkiye’de ahşap oyuncak farkındalığını artırmayı, tasarım ve inovasyon yeteneğimizi geliştirmeyi, bu yönde üniversitemizdeki bilgi birikimini artırmayı, ahşap oyuncak tasarım ve üretim uygulamalarını teşvik etmeyi ve oyuncak sanayimize uzun vadede katkıda bulunmayı amaçladık. Ve ilk adım olarak kendimizden başladık: üniversitemiz bünyesinde bulunan okul öncesi eğitim uygulama araştırma merkezimizin eğitim ve öğretimde ihtiyaç duyduğu ahşap oyuncak ve zeka materyalleri merkezimiz tarafından üretilerek karşılanacaktır. Böylece üniversitemizin kendi birimlerinin ürettiği zenginliklerden diğer birimlerimizin de yararlanabilmesi kültürü ve farkındalığı da artmış olacaktır. 2017 yılında üniversite olarak yerli tasarım ve üretimlerin sergilendiği mütevazi bir ahşap oyuncak fuarı düzenlemeyi de planlıyoruz. Bu çalışmaların yeni açılımlara yol açacağını ve şu anda öngörülemeyen yeni projelerin ortaya çıkmasını da teşvik edeceğini düşünüyorum. Projenin hayata geçirilmesinde büyük emek veren Sayın Hikmet Yazıcı başta olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarını kutluyorum. Projenin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi