Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi kurulması teklifi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca kabul edildi. BEÜ Senatosunun aldığı karar doğrultusunda YÖK’e sunduğu Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin kurulmasıyla Üniversitede bulunan fakülte sayısı on ikiye çıkmış oldu.
Zonguldak merkezde kurulacak olan fakültede Mimarlık, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama, Endüstri Ürünleri Tasarım, Grafik Tasarım ve Moda ve Tekstil Tasarım bölümleri açılacak. Faaliyetlerini 1961-1982 yılları arasında ‘Zonguldak Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’ olarak sürdüren BEÜ açılan yeni fakülteyle teknik bilimler alanındaki bir eksikliği gidermiş olacak ve verdiği eğitim yelpazesini genişletmiş olacak.
Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer onaylanan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin BEÜ’ye yeni bir dinamizm kazandıracağını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üniversitemiz teknik bilimler konusunda önemli bir yere sahipti. Kurulan bu fakülteyle birlikte teknik bilimler alanında eğitim yelpazemiz genişlemiş oldu. Fakültemizin açılma sürecinde de belirttiğim gibi üniversitemizin geçmişinde izi olan ‘mimarlık’ kavramını, tasarım ve mimari alanında eğitim veren bir fakülte ile taçlandırmak gerekiyordu. Bu gün bu gerçekleşmiş oldu. Verilen onayla birlikte güçlü ve deneyimli akademik birikimlerimizi kurulan yeni fakültenin hizmetine sunacağız ve en kısa zamanda öğrenci almaya başlayacağız. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi gençler tarafından öncelikli tercihler arasında yer alan bir fakülte. Bilindiği gibi ülkemizin en önemli sorunlarından biri çarpık kentleşme ve kalitesiz yapı stoklarıdır. Kurulan fakülte bünyesindeki bölümlerde verilecek eğitim programlarıyla daha iyi yaşam alanları, çevre dostu mekânlar, tarihi dokuya saygılı örnek projeler üretmek için gerekli donanıma sahip bireyler yetişmiş olacaktır. Ayrıca kurulan Mimarlık ve Tasarım Fakültemiz, Mühendislik Fakültemizin birikimlerinden yararlanarak birlikte çok önemli çalışmalara imza atacaklarını bekliyorum ve inanıyorum. Mimarlık ve Tasarım Fakültemizin kurulmasında emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.”