Bülent Ecevit Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi, eğitime katkıda bulunurken çevreyi de koruyor.
2011 yılında kurulan Bülent Ecevit Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM), bir taraftan eğitimle ilgili farklı bir seçenek ve çeşitlilik sağlarken diğer taraftan çevrenin korunmasına da önemli bir katkı sağlıyor. Dünyanın en köklü uzaktan eğitim kurumlarından olan İngiliz Open University tarafından yapılan bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına göre, uzaktan eğitim yoluyla verilen dersler %87’e varan enerji tasarrufu sağlarken atmosfere salınan karbon miktarını da %85 azaltıyor.
13 bin 681 öğrenciye uzaktan eğitim veren Bülent Ecevit Üniversitesi UZEM katkısıyla yürütülen iki yüksek lisans programı, bir lisans tamamlama programı ve ortak zorunlu dersler üniversite kampüslerinde benzer şekilde çevresel yarar sağlıyor. Üniversite eğitim süreçlerine 2012 yılı itibariyle etkin bir şekilde dâhil edilen uzaktan eğitim ile Bülent Ecevit Üniversitesinde 512 derslikte işlenecek dersler elektronik ortamda gerçekleştiriliyor. Bu gelişme bir yandan enerji tasarrufu sağlarken, öğrencilerin derse ve ders içeriğine istediği zaman, istediği sıklıkla uzaktan eğitim platformu sayesinde erişebilmesi eğitim kalitesinde sürekli artışa imkân vererek Bülent Ecevit Üniversitesinin ülkemizin öncü eğitim kuruluşlarından bir olma misyonunu destekliyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), “GreenMetric World University Ranking¨ değerlendirmesi sonucunda, iki yıl üst üste Türkiye birincisi oldu. Dünya sıralamasında da önemli bir yere sahip olan BEÜ’nün, hedeflerinden biri de yeşil kampüsleriyle ülkemiz üniversitelerine örnek teşkil etmek. Çevre bilincini geliştirmeye yönelik uygulamaları ve yeşil kampüs yaratma konusundaki yatırımlarıyla dünya genelindeki sıralamada yerini hızla yükseltmeyi hedefleyen Bülent Ecevit Üniversitesi, bu doğrultuda uzaktan eğitim olanaklarından her geçen gün daha fazla yararlanarak da emin adımlarla ilerliyor.
UZEM müdürü Doç. Dr. Ahmet Ferda Çakmak merkezin faaliyetleri ile ilgili şu bilgileri verdi: “2011 yılında kurulan UZEM etkileşimli iletişim teknolojileri temelli ders ve programlar ile üniversitelerde örgün eğitime, ihtiyaç duyulan alanlarda sertifika programları düzenleyerek ise yaşam boyu öğrenim ilkesi çerçevesinde topluma hizmet veriyor. 2013 yılında açılan İşletme Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programını, 2016 yılında İktisat Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programı takip etmiş, bu sayede ülke genelinde eğitim olanağı sunulan uzaktan öğretim yüksek lisans programı sayısı ikiye çıkmıştır. Halen üniversite genelinde verilen ortak zorunlu derslerden Türk Dili I-II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I-II ve Yabancı Dil I-II dersleri tüm fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında uzaktan eğitim yöntemiyle veriliyor. Hemşirelik Lisans Tamamlama programı ise çoklu öğretim uygulamalarını ifade eden “uzaktan eğitim” ve “yüz yüze eğitim” yöntemiyle yürütülüyor. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Hemşirelik alanında Lisans Derecesi almaya hak kazanıyor. Dersler internete dayalı uzaktan eğitim sistemiyle yürütüldüğünden dersleri takip edebilmek için internet erişimli bir bilgisayara sahip olmak yeterli. Uzaktan eğitim sistemi öğrencilere daha esnek bir eğitim olanağı sağlarken üniversiteye zaman ve yer verimi kazandırmakta. İlerleyen yıllarda üniversitenin öğrenci kapasitesinin artmasıyla UZEM teknik altyapısının genişleyeceği ve eğitim faaliyetlerinin daha da ivme kazanacağı öngörülebilir.”
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer uzaktan eğitim yönteminin yükseköğretime entegrasyonunun arttırılmasıyla çevreye ve öğrencilere sağlanan katkının çok daha yüksek seviyelere çıkartılabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Özellikle uluslararası uygulamalarda uzaktan eğitimin sadece örgün eğitimin bir alternatifi değil çok önemli bir tamamlayıcısı ve destekleyicisi olduğunu görmekteyiz. Eğitim süreçlerine zaman ve mekan kısıtlamalarını ortadan kaldırabilen uzaktan eğitim yöntemi yüksek öğretime erişim olanağı bulamayan kesimlere fırsat eşitliği sağlamanın yanı sıra halihazırda yüksek öğretim gören öğrencilere de etkileşimli ders materyalleri, sanal sınıflar, senkron ve asenkron biçimde dünyanın çok farklı yerlerinde bulunan içerik ve daha önemlisi alanlarında uzman eğitimcilerden istifade etmelerine olanak sunmaktadır. Hızla yaygınlaşan bir model olarak yükseköğretimin her aşamasında geniş kabul gören bu yönteme ilişkin özellikle ortak dersler ve işletme eğitimi alanlarında giderek artan bir deneyime sahip olan kurumumuzun gelecekte bu sahaya vereceği katkı, artan önem doğrultusunda daha da yaygınlaştırılacaktır. Sürece başarılı bir şekilde yürüten merkez müdürü Sayın Ahmet Ferda Çakmak başta olmak üzere katkıda bulunan çalışma arkadaşlarımı bu başarılarından dolayı kutluyorum.”