Bülent Ecevit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde yapılan Koruma Genetiği Laboratuvarının açılışı 26.03.2015 günü Saat 14:00’te BEÜN Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer tarafından yapıldı.

Açılışa ayrıca Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Güven, Fen-Edebiyat Fak. Dekan V. Prof. Dr. Şadi Şen, Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Koruma Genetiği sorumluları Prof. Dr. Mustafa Sözen ve Doç. Dr. Ferhat Matur’un yanı sıra Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Mustafa Sözen yaptığı açıklamada; laboratuvarın yapımındaki desteklerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür ederek Koruma Genetiği Laboratuvarında hala 2 TÜBİTAK projesi ve 2 adet de BEÜ tarafından desteklenmekte olan BAP projesi yürütülmekte olduğunu, 2 adet TÜBİTAK projesinin de değerlendirme aşamasında olduğunu belirtti.

Sözen, laboratuvarda Türkiye’deki yaban hayvanlarının genetik özeliklerinin belirlenerek önemli görülen popülasyonların genetik özelliklerinin korunmasının sağlanmasına yönelik çalışmalar yapıldığını, laboratuvarda; sorumlu hocaların yanında 1 adet doktor araştırma görevlisi, 3 doktora öğrencisi, 4 yüksek lisans öğrencisi ve 8 adet lisans öğrencisinin yoğun bir şekilde çalışmakta olduğunu belirtti. Bunun yanında genetik çalışmalar planlayan tüm araştırmacılara da laboratuvarlarının açık olduğunu, hem üniversitemizden hem yurt içinden hem de yurt dışından araştırmacılar ile ortak çalışmalar planladıklarını, ayrıca hedeflerinin arasında uluslararası iş birlikler sayesinde yurt dışındaki araştırmacılar ile bu laboratuvarda birlikte çalışmalar yapmak olduğunu da belirtti.

Laboratuvarın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer bilimsel altyapı açısından laboratuvarın önemine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilimsel altyapı açısından üniversitemiz hiçbir masraftan kaçınmıyor. Biz uluslararasılaşma ve kalitenin nitelikli bir alt yapıdan geçtiğini biliyor ve yatırımlarımızı ona göre planlıyoruz. Bilimsel çalışmalar için yaptığımız altyapı çalışmalarının meyvelerini pek çok alanda verdiğini görmemiz bizi ayrıca motive ediyor. Ben laboratuvarın açılmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.”