Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi “Hadis ve Sahabe” konulu bir panel düzenledi.
BEÜ Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi. Panelin moderatörlüğünü Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Arslan yaptı. Panele konuşmacı olarak Bartın Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Köycü, Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Akyüz, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlyas Canikli ve Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Koçyiğit katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Ali Arslan, “İlk nesillerden itibaren sahabe hakkında farklı sözler söylense de Resulullah’ın hadislerini, sünnetlerini günümüze taşıyan ashabı iyi tanımalıyız. Sahip olduğumuz bütün güzel değerlerini İslam’ın ilk nesli olan sahabeye borçluyuz. Sahabeler, Kuran’ı ve sünneti geçmişten alıp bir sonraki nesle aktaran fedakar bir nesildir. Allah ve Resulü’nün sevgisine mazhar olmuş müstesna bir nesil sahabe nesli Kuran’ın indirilişinin canlı şahitleri; inen ayetlerin muhatapları ve nüzul sebebine vakıf olan kişilerdir. Onlar Hz. Peygamber ile daha sonraki ümmet arasında köprü olan bir nesildir. Onlar, Allah’ın Kitabı’nı koruma ve yayma görevini yerine getirmeyle görevli bir nesildir. Onları günümüzde daha fazla tanımaya anlamaya ihtiyacımız var" dedi.
Erdoğan Köycü ‘Sahabe’nin Adaleti ve Zabtı’, Yakup Koçyiğit ‘Sahabe ve Hadis Rivayeti’, Hüseyin Akyüz ‘Fıkhi ve Rivayet Boyutu Açısından Sahabenin Hadis Anlayışı’, İlyas Canikli ise ‘Sahabenin Hadis Anlayışının Neresindeyiz?’ başlıklı konuşmalarını yaptılar. Panel Sonunda Bülent Ecevit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Aslan katılımcılara teşekkür belgesi takdim etti.