Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Yayınevi 16-18 Ekim 2014 tarihlerinde düzenlenen İnsan, Kimlik, Mekân Bağlamında Zonguldak Sempozyumu Bildiriler Kitabı’nı 11. yayınları olarak Mayıs 2016’ da okuyucuyla buluşturdu.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanlığını, BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ahmet Efiloğlu ile Yrd. Doç. Dr. Nurettin Hatunoğlu yaptı. Zonguldak’ın 19. yüzyılda kömürün bulunmasıyla şehirleştiğini söyleyen Efiloğlu ve Hatunoğlu yaptıkları açıklamada şunlara değindiler: “Zonguldak yalnızca kömürle anılır bir şehir haline gelmiştir. Fakat Zonguldak’ın kendine has başka değerleri de mevcut. Zonguldak’ta her türlü gelişmenin ve var olan sorunların çözümü için öncelikle o konuların uzmanları tarafından ele alınarak dile getirilmesi gerekmektedir. İşte biz de bu gerçeklikten hareketle Zonguldak sempozyumunu düzenledik. Bu bilimsel etkinlikte şehri, var olan sorunları ve değerleri ile birlikte birçok açıdan ele alma imkânına sahip olduk. Bu geniş katılımlı bilimsel faaliyetlerimizi Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’in destekleriyle gerçekleştirdik. Kendisine destekleri çok teşekkür ediyoruz.”
Zonguldak’ın şehir yapısı hakkında önemli akademik bildirileri içeren yayın için BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise, “Zonguldak ile kömür kader birliği yaparcasına bir birinden etkilenmiş ve birlikte anılmışlardır. Fakat dünyada ve Türkiye’de son yıllarda meydana gelen gelişmeler Zonguldak’ın kaderi olan kömürün, varlık sebebi olduğu şehri taşımakta zorlanmasına sebep olmaktadır. Bülent Ecevit Üniversitesi için mavi göz bebeği benzetmesi yapılmaktadır. Bu algının ortaya çıkmasının en büyük sebebi kuşkusuz yeni nesil üniversite kavramı çerçevesinde üniversitemizin eğitim öğretim ve araştırma yanında, içinde olduğu şehrin sosyo-kültürel dokusunu merkeze alan çalışmalara da ağırlık vermesidir. Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevinin 11. Yayını olan İnsan, Kimlik, Mekân Bağlamında Zonguldak Sempozyumu Zonguldak ilinin arkeolojisi, edebiyatı, sosyolojisi ve tarihini ele alan ve üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen ulusal bir sempozyum bildiriler kitabıdır. Kitabın Zonguldak’ın ve Türkiye’deki tüm illerde şehir araştırmalarının akademik araştırmaları konusunda başvurulacak temel kaynaklardan biri olacağını düşünüyorum. Bu eserin hazırlanmasında emeği geçen Doç. Dr. Ahmet Efiloğlu ve Yrd. Doç. Dr. Nurettin Hatunoğlu, Yrd. Doç. Dr. Tayyar Gürdal, Yrd. Doç, Dr. Hasan Özer, Yrd. Doç. Dr. Hasan Sankır’a üniversitemizin ilgili birimlerine, değerli sunumları ile sempozyumumuza katılan değerli katılımcılara, sempozyumun sekreterya işlerini yürüten Yrd. Doç. Dr. Canan Kuş Büyüktaş’a ve emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.