Devrekli hanımların kınalı elleri doğal reçel üretecek
Zonguldak’ın Devrek ilçesi Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen sertifika töreninde protokol ve çiftçiler bir araya geldi.
BAKKA ile Tarım Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü “Doğanın Özünden Kadının Elinden” projesi kapsamında düzenlenen doğal reçel yapımı kursunda Devrekli hanımlar sertifikalarının almanın gururunu yaşadılar. 25 kadına teorik ve pratik toplam 80 saat kurs verildiğini belirten ilçesi Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Şule Turan Kafkaslı,” TR-81/15/Yöresel/0012 referans numaralı projemiz Devrek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2015 yılında hazırlanmış, kabulüyle birlikte 10 Eylül 2015 tarihinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile sözleşme imzalanmıştır.
Proje iştirakçilerimizi Devrek Köylere Hizmet Götürme Birliği, Zonguldak -Bartın -Karabük illeri ve İlçeleri Orman Köyleri Kalkındırma Kooperatifi Birliği ve Devrek Merkez, Dedeoğlu ve Çolakpehlivan Köyleri Kalkınma Kooperatifidir. Projemiz Dedeoğlu Köyünde bulunan eski okul lojmanında uygulanacaktır. Eski okul lojmanı tadilattan geçirilmiş makine ve ekipman alımı yapılarak Reçel Üretim Ve Eğitim tesisi haline getirilmiştir. Proje kapsamında Uluslar arası İstanbul Mutfak Günleri Fuarına ve Bursa Saitabat Köyü Kadınlar Derneğine teknik gezi düzenlenmiştir. 25 kadına teorik ve pratik toplam 80 saat kurs verilmiştir. Proje ile bölgemizde doğada bolca bulunan ayrıca 2014 yılında projeli olarak 10 dekar olarak kurulan ve sayılarının daha çok artmasını beklediğimiz kızılcık meyvelerini yine ilçemizde reçeli yapılabilecek dut, incir, erik, çilek ve kuşburnu meyvelerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Böylece hedef grubumuz olan kadınlarımızın bu alanda uzmanlaşmaları ve sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını sağlanacak, İlçemizde marka ürünüyle tanınırlığı artacak ve yöresel kültür canlı tutulacaktır. Reçel Üretim ve Eğitim tesisimiz sonraki yıllarda dezavantajlı gruplar başta olmak üzere halkımıza hizmet verecektir” dedi.
Devrek Kaymakamı Yakup Güney ise yaptığı konuşmada, ”Bugün burada düzenlenen sertifika töreninde hanımlarımız tarafından üretilecek reçel kızılçıktan imal edilecek ve bu da bölgeye bir değer bir marka oluşturacaktır. Geçen yıl Tarım Müdürlüğümüz ile birlikte nasıl kızılcık fidanı dikmişisek bu uygulamalarımız diğer köylerimizde de uygulamalarımıza hız vermeyi hedefliyoruz. Nedeni ise kızılcık ağacı bastonun ham maddesini oluşturmakta ve aynı zamanda da meyvesi değerlendirilmektedir. Bu ağaçtan iki türlü faydalanılmaktadır. Bu projeyi hayata geçire ve proje süresinde eğitimlere katılan hanımlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ayrıca program içinde yer alan diğer bir etkinlik ise İŞKUR, Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İlçe Tarım Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan protokol kapsamında Halk Eğitim Merkezinde açılan “ Meyve Ağaçlandırma Kursu” sonunda kursiyerlere protokol tarafından sertifikaları takdim edildi. Düzenlenen sertifika törenine; Devrek Kaymakamı Yakup Güney İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Şule Turan Kafkaslı, TSO Başkanı Ertan Civak, Ziraat Odası Başkanı İdris Uzunsel, İlçe Özel İdare Müdürü İlyas Açık, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Yaşar Özlüoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Satılmış Tunçkaya, YURTKUR Zonguldak İl Müdürü Hayri Bulazar, CHP Zonguldak İl Başkan Yardımcısı Zeki Esen, Devrek CHP İlçe Başkanı Yaşar Bükrü ve çok sayıda davetli katıldı.