Zonguldak Marangozlar-Mobilyacılar ve İnşaat Odası Başkanı Hikmet Hacıabdurrahmanoğlu, 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği kanunu hakkında açıklamalarda bulundu.
Zonguldak Marangozlar-Mobilyacılar ve İnşaat Odası Başkanı Hikmet Hacıabdurrahmanoğlu, 6331 sayılı kanunun esnaf ve sanatkara ağır külfetler getireceğini ifade etti. Hacıabdurrahmanoğlu, yetkililerden bu yasanın ertelenmesini istedi. Bu kanunla birlikte küçük esnafın büyük sıkıntı çekeceğini belirten Hacıabdurrahmanoğlu, şunları söyledi:
“2012 yılında çıkartılan iş sağlığı ve iş güvenliği kanunlar kapsamında süre gelen süre aşımında son tarih 1 Temmuz 2016 tarihiydi. Bu zamana kadar geçen süreçte iş yeri iş sağlığıyla ilgili iş güvenliği ile ilgili anlaşma yapmayan elliden az veya elliden çok işçi çalıştıran esnafların iş yeri güvenliği ve iş yeri hekimliği ile anlaşma yapma zorunluluğu vardı. 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren bir kişi bile çalıştırmış olsa işverenler iş güvenliği uzmanı ile anlaşmak zorunda olacaklar. Bu durumda esnaf ve sanatkara büyük sıkıntı getirmektedir. Bazıları iş güvenliği uzmanlığını kendisi yapıyor. İş yeri sahibinin iş güvenliği belgesini aldığı takdirde bunu kendisi yapabiliyor. Bu yasanın esnaf ve sanatkara getirdiği ağır yükler vardır. Esnaf sanatkar için bu uygulama biraz erken oldu. Siftah yapmadan kapatan esnaflarımız var. Küçük esnaflarımızı yaşatmak zorundayız. Aynı zamanda sanatın yeni nesillere aktarılması için eleman çalıştırılması lazım. 6331 sayılı yasanın belli bir bedeli var. Esnaf bir kıskacın arasında kalmıştır. Devlet yetkililerinin bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor. Bu yasanın ertelenmesini bekliyoruz. Bu yasanın ertelenmesi küçük esnafımız için iyi olacaktır. Bu gelinen noktada iş güvenliği ve iş yeri hekimliği esnafımıza külfet getirir.”