Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 250 gram ekmeğin gramajı 400’e çıkartılarak fiyatı da 2 TL oldu. Ekmeğe yapılan yüzde 45’lik zam vatandaşların tepkisine yol açtı.
Kdz. Ereğli ilçesinde 4 yıldır 250 gram ekmeği 1 TL’den satan fırıncılar, asgari ücret başta olmak üzere ekmeğin yapımında kullanılan ürünlere gelen zamları ekmeğe yansıttı. Fırıncılar 1 TL’den satılan ekmeğin gramajının 400’e çıkarıp fiyatını da 2 TL’ye yükseltti.
Kdz. Ereğli ilçesinde fırıncılar üye olduğu Madeni İşler Odası Başkan Vekili ve aynı zamanda fırıncılık yapan Rahman Demirtürk, zam yapmaya mecbur kaldıklarını öne sürdü. Un, elektrik, odun, mazot ve asgari ücret gibi temel giderlere 4 yıllık süre zarfında çok büyük zamlar geldiğini anlatan Demirtürk “Ekmeğe daha önce zam gelmesi lazımdı, 4 sene boyunca ekmeğe zam gelmeyince esnafın ciddi sıkıntıları oldu. 2013 yılında bir asgari ücretin maliyeti işverene 1.251 TL iken 2016 yılında 2.064 TL’ye yükseldi. Hammaddemiz un, maya, odun, mazot, elektrik 4 yıl içerisinde yüzde 30’luk bir artış gösterdi. Biz esnaf olarak sabır gösterdik, zam dediğimiz olay 250 gramdan 200’ düştü. Ereğli’de üretilen ekmek kara fırın dediğimiz tabiri caizse maliyetli. Maliyetin yanı sıra işçiliği çok zor. Bu 400 gram ekmeğin daha mantıklı ve daha yumuşak kalacağını, tüketen müşterinin avantajına olacağını düşündük . 400 gram olan ekmek 500 gram kesiliyor. Bu ekmeğin pişmiş hali 400 gram oluyor. Burada 250 gram ekmek ortadan kaldırılıp, 400 gram ekmeğe geçiş oldu. Bu manada tüketen müşteri haklı. Bizde üreten kişileriz. Bizde devlete SSK, Bağkur ödeyen esnaflarız" dedi.
Ekmeğe yapılan zam 1 Nisan 2016’dan itibaren geçerli olurken, vatandaşların tepkisine yol çatı. En temel tüketim maddelerine bir anda çok yüksek zam yapıldığını dile getiren vatandaşlar, zammın makul seviyeye çekilmesini istedi.