Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki yaylalarından elde edilen ve Osmanlı döneminde donanmadaki gemilerinin yapımında kullanılan tomruklar,günümüzde geçim kaynağı olarak kullanılmaya devam ediyor
Osmanlı döneminde, ilçedeki Gümeli yayları ve Orhan Dağları ve çevresindeki dağlardan kesilen ağaçların fabrikalarda kereste ve odunluk olarak ayrılmasının ardından Türkiye’de bir çok bölgeye ahşap yat ve mobilya sektöründe kullanılmak üzere ham madde olarak gönderiliyor.
Alaplı’da orman ürünleri fabrikası sahibi Cengiz Sevim, 40 yıldır bu sektörün önemli ham madde ihtiyacını karşıladıklarını belirtti.
Fabrikalarında 10 personelin istihdam edildiğini ifade eden Sevim, "Yılda ortalama 30 bin metreküp tomruğu işleyerek Türkiye’nin 7 bölgesine gönderiyoruz. En çok talebi ahşap yat, mobilya ve sanayi sektöründen alıyoruz. Geniş bir pazara hitap ediyoruz. Osmanlı’dan günümüze bu bölgede yetişen ağaçlardan elde edilen orman ürünlerine talep çok fazla. Tesislerimizde Orman İşletme Müdürlüğü’nden aldığımız tomrukları işliyoruz" dedi.