TÜRK-İŞ, Başbakanlık tarafından TBMM’ye sevk edilen ve kamuoyunda “kiralık işçilik” olarak tanımlanan “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı” ile yapılmak istenen düzenlemelere yönelik işçilerin hassasiyetini ortaya koymak ve tepkileri duyurmak amacıyla düzenlediği “Özel İstihdam Bürolarına ve Esnek Çalışmaya Hayır” imza kampanyası 29 Şubat’ta 81 ilde başladı.
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun 24 Şubat 2016 tarihinde Bursa’da yaptığı toplantıda alınan kararlar doğrultusunda 81 ilde TÜRK-İŞ İl Temsilcilikleri öncülüğünde başlatılan imza kampanyasında Zonguldak’ta da talepleri içeren metin TÜRK-İŞ İl Temsilcileri, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) ve TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar tarafından imzaya açıldı. Zonguldak Valiliği yanında bulunan Şehitler Anıtı önünde açılacak standta başlatılan imza kampanyası 4 Mart 2016 Cuma günü akşamına kadar sürecek.
Zonguldak’ta başlatılan imza kampanyasının açılışına GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci ile GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, Tes-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Ahmet Hasanefendioğlu, Belediye İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Tahsin Atayan, GMİS’e bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez ve Merkez Şube Başkan ve Yöneticileri, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların şubelerinin yöneticileri, işçiler, memurlar ve vatandaşlar katıldı.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Taşeronlaşmayı aratacak bir köle düzeni ile karşı karşıyayız ve biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir” dedi. Demirci şöyle konuştu;
“Kamuoyunda “kiralık işçilik” olarak bilinen “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Başbakanlık tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunuldu.
Yaklaşık 10 milyon çalışanı kiralık işçilik yoluyla modern köleye dönüştürecek bu tasarı, Meclis’teki komisyonda görüşülerek kabul edildi ve TBMM gündemine alınarak yasalaşma aşamasına geldi. Bu yasa çıkarsa işsizler istihdam bürolarına kaydolacak ve köle gibi savunmasız çalışmaya zorlanacaklar. Örgütlenme, sendikalaşma, kıdem tazminatı, sosyal haklar ve sosyal güvenlik gibi en temel kazanımlardan mahrum kalacaklar.
Saatlik işlerde çalıştırılabilecekler. İş güvenliği kavramı yok olacak. Sağlıklı çalışma ortamlarından mahrum kalabilecekler. Taşeronlaşmayı aratacak bir köle düzeni ile karşı karşıyayız ve biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz.
Bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. Bu yasa tasarısının geri çekilmesi için, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda bugün, 29 Şubat-4 Mart 2016 tarihleri arasında, 81 ilde TÜRK-İŞ İl Temsilcilikleri öncülüğünde imza kampanyasını başlatıyoruz. Başta işçi ve işsiz kardeşlerimiz olmak üzere tüm halkımızı imza vermeye davet ediyoruz. Biz herkesin insanca çalışıp, insanca yaşayacağı koşulları yaratma mücadelesi veriyoruz. Biz kölelik düzeni istemiyoruz. Buradan bir kez daha hükumete uyarıda bulunuyoruz; Yasa tasarısı geri çekilinceye kadar çeşitli şekillerde uyarmaya devam edeceğiz. Hafta boyunca toplayacağımız bu imzaları başta Hükümet olmak üzere iktidar partisinin siyasi kadrolarına ulaştıracağız. Bugün burada bizimle birlikte olan TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın şube yöneticilerine, memur sendikalarının şube yöneticilerine, demokratik kitle örgütlerine, işçi, işsiz, memur kardeşlerimize ve katkı veren herkese teşekkür ediyoruz."
Konuşmanın ardından GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, GMİS Yönetim Kurulu ile TES-İş ve Belediye-İş Sendikası Şube Başkanları ilk imzayı atarak kampanyayı başlattı. TÜRK-İŞ’in başlattığı imza kampanyası 4 Mart 2016 tarihi akşamına kadar devam edecek.