Bülent Ecevit Üniversitesi Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan ve Türkiye’de ’akademik camianın’ yükseköğretim ve bilime dair görüşlerini paylaşmasına imkân veren bir platform olan Yükseköğretim ve Bilim dergisinin 16. sayısı yayımlandı.
Yayın hayatının altıncı yılında olan ve Türkiye’de alanında sürekli yayın olarak çıkan tek dergi olan Yükseköğretim ve Bilim Dergisi yılda üç sayı olarak yayımlanıyor. Bu güne kadar 16 sayıda toplam 160 makale yayımlanan dergi, OAJI, DOAJ, Index Copernicus, EBSCO, J-Gate, TÜBİTAK-ULAKBİM, Citefactor, NewJour, Google Akademik ve Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS Index) gibi saygın atıf dizinleri tarafından da takip ediliyor. Derginin Elsevier-Scopus veri tabanı tarafından da değerlendirmeleri sürdüğü öğrenildi.
Nisan 2016 sayısında Türkiye’de meslek yüksekokullarının 2000’li yıllardaki gelişimi ve mevcut zorluklar, Dünya’da ve Türkiye’de yükseköğretim okullaşma oranları ve gelişmeler, Türkiye’deki hizmet öncesi öğretmen eğitiminde kuram-uygulama bağlantısı, üniversite mezuniyet notları ve dönüşüm tablolarında yaşanan kaos, yükseköğretim kurumlarındaki yöneticilerin girişimci üniversite algılamalarında iş ve örgüt psikolojisinin etkisi, uzaktan eğitimde e-değerlendirme üzerine öğrenci algıları konuları ele alınıyor. Ayrıca Türki Cumhuriyetlerden Türkiye’ye gelen yükseköğretim öğrencilerinin akademik ve sosyal beklentilerinin karşılanma düzeyi, akademik destek programından yararlanan öğrencilerin başarı oranlarının değerlendirilmesi, üniversite-toplum, devlet, piyasa/sermaye ilişkileri bağlamında üniversite özerkliği, bir etki aracı olarak Türk yükseköğretiminin ‘yumuşak güç’ bağlamında incelenmesi, astroloji sözdebilimi ve toplum için yarattığı tehditler üzerine makaleler ve Avrupa yükseköğrenim alanında kalite güvencesi standartları ve yönergeleri (çeviri) konuları Yükseköğretim ve Bilim Dergisi’nin Nisan 2016 Sayısında yer alana konular arasında bulunuyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer Yükseköğretim ve Bilim Dergisinin Nisan 2016 sayısının yayımlanması ile ilgili şunları söyledi:
"Üniversitemiz eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra ülkemizin ihtiyaç duyduğu pek çok alanda önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu alanlardan birisi de yükseköğretim araştırmalarıdır. Bilindiği üzere son yıllarda ülkemizde yükseköğretim alanında oldukça önemli bir büyüme ve genişlemeye tanık olmaktayız. Bu kadar geniş bir sistemin sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı, gerçekleştirilen iyi örneklerinin paylaşıldığı, dünyada yükseköğretim alanındaki gelişmelerin takip edildiği bilimsel bir platform olan Yükseköğretim ve Bilim Dergisi alanında önemli bir eksikliği gidermektedir. Yayın hayatına başladığı 2011 yılından beri alana değerli katkılar sunan dergimizin 16. Sayısını yayınlamış bulunmaktayız. Dergimizin çok sayıda önemli index tarafından taranması da bizi ayrıca mutlu etmektedir. Bu başarının elde edilmesinde büyük katkısı olan başta dergi editörümüz Prof. Dr. Şükrü Oğuz Özdamar olmak üzere, editör yardımcılarına, uluslararası yayın kurulunda yer alan bilim insanlarına şükranlarımı sunuyorum."