Zonguldak’ta İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında düzenlenen programda, Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin sunduğu gösteri büyük alkış aldı.
Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programa, Zonguldak Vali Yardımcısı Nevzat Taştan, İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Tarım İl Müdürü Necmi Çelik, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Dursun Şen, Eğitim Bir Sen Zonguldak Şube Başkanı Sadettin Dede, Eğitim İş Zonguldak Şube Başkanı Metin Kahveci, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Ali Erdoğan, İstiklal Marşının milletimizin ruhunu, imanını, tarihini ve ideallerini yansıttığını belirterek konuşmasında şu şekilde konuştu:
“İstiklal Marşını anlayabilmek ve kavrayabilmek için öncelikle Mehmet Akif’in şahsiyetini, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği milli mücadele ruhunu, üst seviyede tanımak ve bu inancı hakkı ile hissetmek şarttır. İstiklal Savaşı kuşku yok ki Türk Milletinin ölüm kalım harbi olmuştur. Böyle zamanlarda milletler kendilerini var eden ve ayakta tutan esas değerlerin farkına varırlar. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşında Türk milletinin neden savaştığını, neye inandığını açık bir şekilde ifade etmiştir. Çanakkale savaşını “Çanakkale şehitlerine ” şiiri ile anlatan, anlatmakla da kalmayıp adeta destanlaştıran Akif, topyekûn milli mücadelenin yaşandığı Kurtuluş Savaşını da istiklal marşımızda anlatmıştır. Bu marşı Türk ordusuna ithafen yazmış, Türk milletine de armağan etmiştir. İstiklal Marşı milletimizi, Mustafa Kemal’i ve silah arkadaşlarını mükemmel bir şekilde anlatan bir destan hüviyetindedir.”
Açılış konuşmasının ardından sergilenen “İstiklal Marşı ” isimli oratoryo gösterisi büyük alkış aldı. Oratoryo gösterisinin ardından Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi İbrahim Can Ertürk, Mehmet Akif Ersoy’un “Zulmü Alkışlayamam” isimli şiirini okudu.
Daha sonra Ali Osman Danabaş ve Mustafa Furkan tarafından “Eledim Eledim ile Şu Kışlanın Kapısına” adlı türküler seslendirildi. Programın son kısmında sergilenen Mehmet Akif’in İstiklal Marşını yazmasını konu edinen piyes, izleyiciler tarafından beğeni toplarken sergilenen piyesin sonunda Üstad Mehmet Akif’in 12 Mart 1921’de Mecliste İstiklal Marşını okumasını canlandırarak İstiklal Marşımızı okuyan 6-A Sınıfı öğrencisi Ahmet Akgül büyük alkış topladı.
Program, görevli öğrencilerin Türk Bayrağı figürlü final gösterisi ile sona erdi.