Duruşmada eşi tarafından öldürülen Ali Erke’nin ölmeden önceki görüntüleri yayınlanınca duruşma salonunda gergin anlar yaşandı.

8 Ocak 2014 tarihinde Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde 4 çocuk annesi Ayşegül Erke, kendisine şiddet uyguladığını iddia ettiği 19 yıllık eşi Mehmet Ali Erke’yi boğarak öldürmüştü. Zonguldak Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Ayşegül Erke’nin kızları T.Erke (10) ve S.Erke tanık olarak ifade verdi. Ayşegül Erke’nin dört kızından üçüncüsü olan 10 yaşındaki T.Erke, olay gecesini anlattığı sırada gözyaşlarına boğuldu. T.Erke, “Biz mutfakta ders çalışıyorduk. Babam geldi, bize bağırınca korkudan salona kaçtık. Babam hızla üst kata çıktı. O ara annem yatak odasına kaçmamızı söyledi. Biz de yatağın altına girdik. Ablam ise kapının orada bekliyordu. Ablam salona geçti. Biraz sonra ablamla annem yatak odasına geldi. Bir şey yok dersinize iyi çalışın dedi, babamı öldürdüğünü söyledi. Annem daha sonra polisleri aradı” dedi.

“BU GECE UZUN OLACAK”

Olay gecesi yaşadıklarını anlatan Ayşegül Erke’nin diğer kızı S. Erke ise, olay gecesi eve gelen babası Mehmet Ali Erke’nin “Bu gece uzun olacak” şeklinde söylemlerde bulunduğunu iddia etti. S. Erke, “Anne tarafına daha çok düşkünüz. Amcamlara fazla gidip gelmiyoruz. Babam ablamın ayaklarını tekmelemeye başladı. Sonra acıyıp acımadığını sordu. Ablam her acıdığını söylediğinde vurmaya devam etti. Sonra annem salonda bu durumu gördü. Babamı kanepeye itti. Babam da annemin boğazına sarıldı. Korktuk. Sonra babamın elinden tutup yapmamasını söyledik. ‘Siz bana karşı çıkamazsınız’ dedi. Bir süre daha tartıştıktan sonra koltuğa geçip oturdu. Biraz oturunca kalktı, sobanın üzerindeki güğümü anneme fırlattı. Mutfağı dağıttıktan sonra ‘Bu gece uzun olacak’ deyip üst kata çıktı. Annem de bu arada bize ‘Kaçın çocuklar’ diye bağırdı. Odaya girip yorganın altına sığındık. Biz ağlıyorduk. Odaya gelen seslerde annem babama ‘Bıktık artık yatıp uyusana’ dedi. Babam da yine ‘Bu gece uzun olacak’ diye tekrarladı. Bir süre daha devam etti. Sonra sesler kesilince annem odaya gelip ‘Derslerinize iyi çalışın. Anneannenizde kalırsınız’” dedi.

BİLİRKİŞİ: “TANIKLARIN YÖNLENDİRİLDİĞİ DÜŞÜNCESİNDEYİM”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı temsilen duruşmaya katılan bilirkişi ise, ifadeleri alınan çocukların aynı ifadeleri verdiğini söyledi. Bilirkişi, “Her ikisinin de ifadeleri uygundur. Ancak her iki tanığın da yönlendirildiği düşüncesindeyim. Hemen hemen aynı cümlelerle aynı nedenleri anlattılar” dedi.

Duruşmada ayrıca Mehmet Ali Erke’nin öz amcası Mecit Erke de tanık olarak dinlendi. Yeğeninin evine en yakın evin kendisine ait olduğunu söyleyen amca Erke, “Ben o gün hiçbir şey duymadım. Ali’nin ağabeyimle eve geldiğini camdan gördüm. Sanık Ayşegül nankördür. Evine karşı da öyledir. Yüz kere evden kovdum. Evime gelmesini istemezdim. Hatta yeğenim bana ‘Bunun yüzünün güldüğünü görmedim’ derdi. Odun kömür geldiğinde taşımazdı, yardım da etmezdi. Olay hakkında hiçbir şey bilmiyorum” diye konuştu.

“PİS KATİL, PLANLADIN DEĞİL Mİ?”

Duruşmada tanıkların ifadelerinin alınmasının ardından ölen Mehmet Ali Erke’nin alkollü olduğu iddia edilen görüntülerin izlenmesine geçildi. Erke’nin en büyük kızı R.Erke’nin çektiği belirtilen görüntüler izlendiği sırada Mehmet Ali Erke’nin kız kardeşi Mehtap G. sinir krizleri geçirdi. Tutuksuz sanık yengesi Ayşegül Erke’ye yönelen Mehtap G., görüntüleri kastederek, “Pis katil, planladın değil mi” diye bağırmaya başladı. Bu sırada Ayşegül Erke’nin duruşma salonundaki kızları da gözyaşlarına hakim olamadı. Tekrar duruşma salonunun düzeninin sağlanmasının ardından görüntüler izlendi. Fakat görüntülerde diyalogların anlaşılır olmaması üzerine bilirkişi tayin edilip, döküm yapılmasına karar verildi. Mehmet Ali Erke’nin kız kardeşi Mehtap G.’nin avukatı Yaman Ayözger ise olay yerinde keşif yapılmasını istedi. Evin merdivenlerini cami merdivenlerine benzeten Ayözger, “Maktulün eve girdiği merdivenler cami merdivenleri gibi geniş ve dik. Ayşegül Erke, olay yerini rahatlıkla terk edebilirdi. Olayı kafasında tasarlayarak meydana getirmiştir. Sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz” dedi.

Mahkeme heyeti ise Avukat Ayözger’in talebini değerlendirerek, CD görüntüleri ve olay yeri fotoğraflarının bolca bulunduğunu ifade ederek, keşfin yenilik katmayacağına karar vererek reddetti.

“SAHİP ÇIKILMADIĞI İÇİN İŞKENCE ÇEKTİM”

Tutuksuz sanık Ayşegül Erke ise, çocuklarının ifadelerini verdikleri sırada heyecanlandıklarını söyledi. Erke, çocuklarına hiçbir şey öğretmediğini söyleyerek, “Ben kendilerine bir şey öğretmedim. Üç gündür hastanedeyim. Çocuklar aynı olayları yaşadıkları için aynı şeyi söylüyorlar. Ben evden kaçamıyordum. Ölüm tehlikem vardı. Bunlar sahip çıkmadığı için işkence çektim. Görüntülerin çekildiğinden haberim yoktu. Babası alkol aldığında büyük kızım R. genelde babasını bu şekilde çekerdi. Sonra da babasına alkollü halini gösterir, bir daha alkol almamasını söylerdi. Ben koruma altına alındıktan sonra bu görüntülerden haberim oldu. Öncesinde haberim yoktu” diye konuştu.

Mehtap G.’nin avukatı Yaman Ayözger ise, Ayşegül Erke’nin tutuklu yargılanmasını talep etti. Mahkeme heyeti, delil durumu, geçmişteki değerlendirmeler, kaçma şüphesinin bulunmaması ve adli kontrol denetiminin yeterli olduğu kanaatiyle Ayşegül Erke’nin tutuklanmasını reddetti. Duruşma 23 Eylül 2014 tarihine ertelendi.