Zonguldak’ta gazetecinin eşi ve kızının karbonmonoksit gazından zehirlendiği olay, madenci şehrinin çok önemli bir eksikliğini ortaya koydu… Maden ocaklarındaki iş kazaları, gaz zehirlenmeleri, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı ve diğer acil vakalarda önemli işlev gören "Hiperbarik Oksijen Odası"nın Zonguldak’ta bulunmadığı ileri sürüldü.

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde bulunan Mercek Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Yıldıray Demirci’nin eşi Elena Demirci ve kızı Elif Demirci sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi. Cumartesi akşamı saat 19.00 sıralarında eve giden gazeteci Yıldıray Demirci eve girdiği esnada eşi Elena Demirci (43) ve kızı Elif Demirci’yi (20) baygın halde buldu. Olay yerine gelen ambulans ile Bülent Ecevit Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine kaldırılan Elena – Elif Demirci’nin kanlarında yüksek oranda Karbonmonoksit olması nedeni bile buradan Sakarya Özel Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezine sevk edildiler.

Tedavi altına alınan Elena ve kızı Elif Demirci’nin hayati tehlikeyi atlattığı öğrenildi.

OLAY, ÇOK ÖNEMLİ EKSİKLİĞİ AÇIĞA ÇIKARDI

Yaşanan bu olay, Zonguldak’taki büyük bir eksikliği de gün yüzüne çıkardı. Türkiye’de madenciliğin merkezi olarak bilinen Zonguldak’ta "Hiperbarik Oksijen Odası"nın bulunmadığı ortaya çıktı. Maden iş kazalarında, böbrek yetmezliği, şeker hastası olanlarda ve daha bir çok hastalığın tedavisinde, özelliklede gaz zehirlenmelerinde tedavi amaçlı kullanılan bu odanın bulunmaması büyük bir ihmal ve eksiklik olduğu belirtildi.

Konuyu daha önce de gündeme getirdiğini ifade eden Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, bütün gazetecilere geçmiş olsun dileğini iletirken, şu mesajı paylaştı:

“GAZETECI DOSTLARIMA
Sevgili gazeteci dostlarım az önce bir gazeteci arkadaşınızın eşinin ve kızının sobadan çıkan karbonmonoksit gazından zehirlendiğini öğrendim. Sevgili Yıldıray Demirci ve ailesine geçmiş olsun dileklerimi sunuyor Allah tan acil şifalar diliyorum. Hastaların Sakarya ya Hiperbarik Oksijen odasında tedavi edilmesi için gönderildiğini, sağlık durumlarının iyi olduğunu sizlerin haberlerinden öğrenmiş bulunmaktayım. 
Sevgili gazeteci dostlarım. Burada dikkat çeken bir hususu sizler ile paylaşmak istiyorum. "Hiperbarik Oksijen Odası" bu oda;
Maden iş kazalarında, böbrek yetmezliği, şeker hastası olanlarda ve daha bir çok hastalığın tedavisinde, ÖZELLİKLE
MADENDE CIKAN YANGINLARDAKI GAZ ZEHİRLENMELERİNDE!!! tedavi amaçlı kullanılıyor. Grizu patlamaları sonrası çıkan yangınlarda ise önemi daha çok ortaya çıkıyor. Bu durum akıllara ne getiriyor?

Maden diyarı Zonguldak ta bu oda niye yok? Başka illerde var. Bu durum bir tezat oluşturmuyor mu? Üstelik çok da pahalı değil.
Bu konuyu daha önce bizzat gündeme de getirmiştim. Dönemin milletvekillerine bu konu ile ilgili dosya da vermiştim. Haberin linkini de altta sizlerle paylaşıyorum. 
Sevgili gazeteci arkadaşlarım çok şükür hastalarımız iyiymiş, hani bir söz vardır "Bazı Şerlerde Hayır Vardır" diye. Lütfen, hep birlikte bu konuya eğilin belki sizlerin bu konuda yapacağı çalışma maden bölgesi olan Zonguldakımız da ileride yaşanabilecek olumsuzlukların da önüne geçecektir. Zonguldak ta BEÜ yada Devlet Hastanelerimizde bu hizmet verilemez mi? Daha önce mücadelesini verdiğimiz ne yazık ki başarıya ulaşamadığımız bu konuya bu sefer birlikte sahip çıkalım ve bu sefer birlikte başaralım!!!.. Sevgiyle ve sağlıkla kalın...

Halkın Sesi olarak gazeteci meslektaşımız Yıldıray Demirci ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. (Abdullah Karabacak)