Zonguldak’ta iki maden işçisinin karbondioksit gazından hayatını kaybettiği kaçak ocağın sahibi ve saha sorumlusunun yargılanmasına devam edildi.
Zonguldak Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada kaçak ocağın sahibi olduğu öne sürülen tutuksuz sanık Çetin K. ve kaçak ocağın yer aldığı özel maden işletmesinin saha sorumlusu Mustafa T. hazır bulundu.
İki işçinin öldüğü kaçak ocağın bulunduğu sahanın sorumlusu Mustafa T., avukatı aracılığıyla yaptığı savunmasında, bölgede günübirlik madenlerin açıldığına dikkat çekti. Mustafa T.’nin avukatı Sertan Açıkgöz, savunmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu olay normal iş kazası olarak düşünülemez. Çünkü kanunlara aykırı olarak iş sözleşmesi kurulamaz. İş kazasının öncelikli şartı iş sözleşmesidir. Olayda vefat eden kişiler de sağ olmaları halinde haklarında kaçak ocak çalıştırmaktan dolayı işlem yapılacak kişilerdir. Bu olaydan önce ocağın ihbar edilip müteahhit kereler imha edildiği sabittir. Günü birlik köstebek yuvası gibi açılabilen ocaklar söz konusudur. O nedenle her gün günübirlik ihbar etme yükümlülüğü müvekkil sanığa yüklenemez.”
Mahkeme heyeti ise duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Edinilen bilgiye göre, 31 Ağustos 2015 tarihinde meydana gelen olayda, Ahmet Şen ve Erol Gün isimli iki işçi karbondioksit gazından boğularak yaşamlarını yitirmişlerdi.