Yapılan tüm bilinçlendirme çalışmalarına, kadın örgütlerinin protesto gösterilerine karşın kadına şiddet sınır tanımıyor.  25 Kasım’da “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası” Ereğli İlçesi Ören Köyü Merkez Mevkii Meşelik Sokak’ta yaşananlar dehşet verici bilgiler içeriyor. Edinilen bilgiye göre, Şengül S.  (29) adlı bir kadın imam nikâhlı eşi Ramazan B.’nin uyguladığı şiddet nedeniyle iki gözünü kaybettiğini iddia etti. Jandarmaya, 6 yıldır birlikte yaşadığı eşi Ramazan B. tarafında sistematik şiddete uğradığını, gözyaşlarına boğularak anlatan Şengül S.’nin, 6 yaşında bir kız çocuğu olduğu onun da şiddete uğradığı öğrenildi. Genç kadın gördüğü şiddet nedeniyle intihara da teşebbüs ettiğini, ancak kızı aklına gelince vazgeçtiğini ifade etti. Şennur S.’nin Ereğli İlçe Jandarma Komutanlığı’na verdiği ifadeye göre kadının dramı bununla da bitmedi. Kocasının yanı sıra kayınvalidesi tarafından da dövülüp başından aşağıya sıcak su döküldüğünü söyleyen genç kadının yakınları kızlarına şiddet uygulandığını bildiklerini, ancak bu boyutlarda olacağını düşünmediklerini aktardı.  Şengül S. devlet tarafından güvenli bir yere yerleştirilirken, şiddet uygulayan kocanın gözaltına alınıp alınmadığı ise soruşturmanın gizliliği nedeniyle öğrenilemedi.

 

BASİT TIBBI MÜDAHALE İLE GİDERİLMEYECEK ÖLÇÜDE AĞIR
Evliliğinin ilk günlerinden itibaren sistematik şiddete maruz kalan Şengül S. ifadesinde, hamileyken de dayak yediğini dile getirdi.  Gördüğü şiddet nedeniyle, geceleri uyuyamadığı,  gündüzleri ise dışarı çıkamadığı, bir ses duyduğunda çığlık attığı, sanki arkasından biri gelip kendisini alacak hissine kapıldığı, bu nedenle sürekli uyumak istediği adli tıp raporunda yer aldı. Bülent Ecevit Üniversitesi Adli Tıp Uzmanı Doç. Dr. Rıza Yılmaz’ın hazırladığı raporda şu bulgulara yer verildi: “Sol kulakta darptan sonra işitme azalmış, burnunda nefes almakta darlık çekiyor. Sırtında eski kesik izi tespit edilmiş. Sol yanakta eskiye ait eski kesik izi var.  Hastanın her iki gözünde sürekli görme kaybı mevcut. Burnunda birden fazla kırık, vücut alanının yüzde 20’den fazla yanık var.  Görme dahil çeşitli lezyonlara neden olan yaralanmalar, hastanın yaşamını tehlikeye soktuğu için basit tıbbı müdahale ile giderilmeyecek ölçüde ağır.

 

İŞKENCE RAPORU GİBİ

Vücuduna acı veren, sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan bir durum olduğu da söylenen rapordaki diğer bulgular da şöyle sıralanıyor: Sırtın ortasında 3x2 Cm.lik hipopigmente ancak iyileşmiş.  Sol bacak arkasında 7x2 Cm.lik ve 6x2 Cm.lik hipopigmente meydana gelmiş ancak bir süre sonra iyileşmiş. Ayrıca sol dizin 1 Cm. üstünde 4x4’lik ekimoz ve sol diz arkasında 4x3 Cm.lik ekimoz tespit edildi. 17-9-2013 BEÜ Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ‘de yapılan muayenesinde, her iki gözünde görme kaybı, kişinin her iki göz organının işlevinin sürekli olarak kaybına neden olduğu tespit edilirken raporun son cümleleri ise şöyle:  “Anamnez ve yapılan ruhsal durum muayenesi sonucuna göre hastada depresyon ve akut stres bozukluğu denilen ruhsal hastalık saptanmış olup, hastanın maruz kaldığı travmatik olay nedeniyle hastanın ruh sağlığı bozulduğu kanaatine varıldı.”Barış DOĞAN