Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde 7 Ocak 2013 tarihinde 8 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ikinci duruşması görüldü. 
Zonguldak Adliyesi 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ölen madencilerin yakınları ile taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma suçundan tutuksuz yargılanan sanıklar Ersin K., Mustafa Ü., Yüksel K., Ahmet A., Uğur Ö., Murat Ç., Nurettin Y., Şafak Sırrı D., İlal K. ve avukatlar hazır bulundu.

Mahkeme heyeti ilk olarak sanıklardan savunma yapmasını istedi, iddianamedeki suçlamaları reddettiklerini ifade eden sanıklar savunmalarını yazılı olarak yapacaklarını bildirdi. Tanıkların dinlendiği davada mahkeme huzurunda yeminlerini edip bildiklerini anlatan tanıklar, Mustafa T., Murat C., Erdal K., Engin E., Ramazan T., kazada hayatını kaybeden madencilerin yakınları tarafından tepki gördü. İlk ifadeleriyle mahkemede sundukları ifadelerin çeliştiği iddia edilen tanıklara mahkeme başkanı tarafından da sık sık eski ifadeleriyle çeliştiği hatırlatıldı.

MAHKEME ÇIKIŞINDA ŞEHİT MADENCİ YAKINLARI, TANIKLARA TEPKİ GÖSTERDİLER

Tanıkların korktukları için ifadelerini değiştirdiklerini ifade eden şehit madenci Ahmet Şeker’in annesi davayı takip eden gazetecilere yaptığı açıklamada, "Değişen hiçbir şey yok, herkes konuşmalarını değiştiriyor. İlk ifadelerle şimdiki ifadeler tutmuyor." dedi.
Faciada hayatını kaybeden madenci Satılmış Aslan’ın babası Rıza Aslan da tanık ifadelerinin değiştirildiğini ve şirketi korumaya yönelik olduğunu ifade ederek, "Bu olayın sorumlusu olan yetkililerden sonuna kadar davacı olacağım. Gerekirse bu olayı yüksek mahkemelere kadar taşıyacağım. Şirket ifadeleri değiştirtmeye çalışmış, tanıklar da ifadelerini değiştirdi. Herkes kendini kurtarmak için bir yalan uyduruyor. Sonuna kadar uğraşacağım." şeklinde konuştu.

Bir diğer tepki de kazada hayatını kaybeden madenci Muharrem Yapıcı’nın annesi Necmiye Yapıcı’dan geldi. Anne Necmiye Yapıcı, “Adalet istiyoruz, devlet arkamızda olsun istiyoruz. Bir tek evimin gülü oğlum vardı o da elimden kayıp gitti.” dedi.