Türkiye’nin dışa açılan 3’üncü büyük lojistik limanı Fiyos’ta tamamlanmak üzere.

Havaalanı pisti uzatıldı.

Batı Karadeniz Sahil Yolu Projesi hız kazandı.

Demir Yolları Yenileniyor.

DSİ, Irmak ve Dereleri ıslah ediyor.

Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’undan fazlası üretilmeye başlandı.

Enerjinin alt yapısı yani ham maddesi olan kömür üretimi ise durma noktasında.

Bir norm kadro oluşturulamadı.

Biz norm kadroyu TTK üst bürokratları için değil, işçi için istiyoruz.

Kazmacı, Tahkimatçı, Domuzdamcı için.

Kömür kazacak işçi kalmadı neredeyse?

TTK’nın kiracısı Rödövanslı sahalar neredeyse kurum kadar üretim yapıyor.

Yani burada komplike bir yönetim ve idare sorunu var.

Bu sorun yeni değil. Bu sorun 50 yıllık sorun.

Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) şimdiki adıyla Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) kendi başına bir devlet, kendi başına bir ülke olmuş zamanında.

Hani kenti asfaltla ben ilk defa tanıştırdı diyenler var ya; tarihini bilmeden halt edenlerden.

Alt yapısıyla, üst yapısıyla Avrupa kenti olarak dizayn edilen kent Belediyelerin hovardalığı yüzünden bugün ki çıkmaz sokak haline geldi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı da (TPAO) Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması için bölgedeki rafineri kurma çalışmaları ise sürüyor. Limanın bir bölümü TPAO'ya ayrılırken, doğalgaz rezervinin karaya çıkartılması konusundaki çalışmaların kapsamı da genişletiliyor.

İşte bu noktada maden ve enerji konusunda gerçek manada bilgi birikimi olan birisine ihtiyaç var.

Madem Batı Karadeniz enerji üstü olacak.

Sayın Cumhurbaşkanı öngörüsüyle Zonguldaklı bir Bakan belirlemeli.

Ülkemizin enerji ve maden konusunda, serbest piyasa ekonomisini de iyi bilen bir Zonguldaklı Bakan, Bırakın Batı Karadeniz’e ülkeye büyük kazanımlar sağlar.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazen yerinde olmak istemem. Adamı Bakan yapıyor, Başbakan yapıyor ve İlk onlar kendisini hançerliyor.

O yüzden Bakan belirlerken, Liyakat, bilgi birikim, kendi teşkilatlarından gelen, para-pul ve etek pisliğiyle işi olmayanları bence iyi tahlil ederek Bakan yapmalı. Hiçbir şey olmazsa da en azından hançerlenmez.

                                   *          *           *

                 İBADETHANENİN ALTINDA TİCARETHANE OLMAMALI

Sayın Cumhurbaşkanımız; Zonguldak’a yarın geliyorsunuz. Müjdeleriniz var.

Çok önem verdiğiniz 6 bin 500 kişilik Uzun Mehmet Camiinin açılışını yapacaksınız. Her şeyi ile mükemmel. Altında tek ticarethane olmayan camii unvanını da almış olacak. 

İnanın kentin –harbi- suliyeti değişti. Zonguldak’a İstanbul havası verdi.

İlk defa bir caminin altında ticarethane yok.

Zaten ibadethanenin altında ticarethane olmamalı. Bu acizane benim fikrim.

Tarihi olanlara belki bir şey yapamayız. Ancak sonradan yapılan camilerimizde, ibadethanelerimizde bunu bence gözden geçirmelisiniz.

Caminin altında, İmam evi, Caminin altında çok amaçlı salon. Caminin altında her nevi işyeri v.s olmamalı.

Acılık Hz. Ali Camimiz var. İnanın bir cenaze namazında orada adeta trafik arbedesi yaşanıyor. Altı-üstü, sağı-solu ticarethane. Cami değil sanki AVM.

Camiyi ranta çeviren zihniyetten kurtulmalıyız.

Sayın Cumhurbaşkanım;

Şimdi bu yağcılar, yağdanlıklar size şirin gözükme adına bir şey söylemezler.

Uzun Mehmet Camisinin hemen önünde Ro-Ro seferleriyle gelen Tırların tartılma yeri var. O caminin görüntüsünü olumsuz etkiliyor. Birde camiye yakın olan sözüm ona –özel sektöre ait- kapalı kömür depolama yeri var.

Onlar çirkin görüntü arz ettirdiği gibi fırtınalı günlerde bize kömür tozu yutturuyorlar. O konuda talimat verirseniz seviniriz.

Sayın Cumhurbaşkanım; Uzun Mehmet Camii açılışında inşallah fark edersiniz. Zonguldak Şehirlerarası Otobüs Terminalinin üst kısmı heyelandan göçüyor. 150 metrelilik yükseklikte heyelan var. Askerlik Şubesi, Alay Komutanlığı ve Çevredeki binalar her an aşağıya göçecek. Burada suni tedbir aldılar. Her an bir facia yaşanabilir. Başka hiçbir şey yapmadılar.

İnşallah görürsünüz.

Ama burada ki zatlar kürsüyü ayar ederler.

Bence bu kente birde tebdili kıyafetle gelin.

Ankara ve İstanbul’da yaptığınız gibi, bir ticari taksiye binin ve asıl gerçekleri kendi kulağınızla duyun.

İlimize ve bölgemize sağladığınız önemli yatırımlardan dolayı sizlere teşekkür ediyoruz.

Hoş geldiniz sefalar getirdiniz.

                          *            *           *

                         ESKİ ZONGULDAK YİNE AYNI

Zonguldak Cumhuriyetin kuruluşundaki ilk il olarak EKİ, Erdemir, Kardemir, Çates, Bartın Çimento gibi önemli ve de Türkiye’nin lokomotif kenti hatta Almanya’sı olmuştu. Son iki yıldır tarihinde ilk defa ciddi devlet yatırımları yapılan il konuma geldi Zonguldak.

Geçmişte hep üvey evlat muamelesi gören Zonguldak’ta ciddi yatırımlara imza atılıyor.

Bu iktidarın becerisi. İktidarın yatırımı.

Bundan İktidar belediyeleri kendilerine pay çıkarmasınlar.

Neden mi?

Merkez: Amelebirliği hastanesi yolu iki yıldır tamamlanmadı. Hastanenin sağlı-sollu yanındaki yolları Off Road parkuru yanında halt etmiş. Bu sadece minnacık bir örnek.

İki gündür Zonguldak’ın her yeri delik-deşik edildi. Zannedersin Karun hazineleri aranıyor. Zaten araçlar çizgi filimler de ki gibi zıplaya zıplaya gidiyordu, şimdi nereden gideceğini bilemiyor.

Ara ve arka sokaklar eski Zonguldak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının eksik, doğru, yanlış v.s yatırımlarıyla ilin ve merkezin adeta silueti değişiyor.

Kozlu İlçemiz. Orası tüm dünyada örnek alınması gereken bir yer. Şehircilik adına cinayetin işlendiği merkez. Yolu bırakın kaldırımı dahi olmayan yere itfaiye merdivenini bırakın, hortumunun yetişmediği heyelan ve de mağaraların olduğu yerlere 10-20-30 katlı –araç parkı olmayan- binalar inşa ettiriyor. Kozlu dünyadaki şehircilik adına adeta üniversitelerde ders konusu olacak yer. Doğup büyüdüğüm yerin katledilmesi ayrıca zoruma gidiyor.

Kilimli. Vallahi orası evlere şenlik. Kilimli’nin girişinde yani köprü başında bir kavşak var evlere şenlik. Yakında karşıdaki dükkanın çok araç ziyaretçisi olur. Oranın arka sokakları zaten rahmetli.

İktidar Zonguldak için hazır kesenin ağzını açmış şu ego ve rant mantığını bir yana bırakıp merkezi hükümetin nimetlerinden faydalansanız olmaz mı?

Adam gibi projelerle merkezi hükümetin önüne çıksanız bizde hep beraber destek olsak size. Bu şehri hepimizin insan gibi yaşayacağı kent haline getirsek olmaz mı?

Üç gündür Cumhurbaşkanı gelecek diye yağmur altında insanlara adeta zulmediyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanı sizin beceriksiz olduğunu anlamış olmalı ki 7 Mayıs’ta geleceği programı bir ay öteledi.

Ama siz bu arada ne yaptınız. Yan gelip yattınız. Şey tutuşunca o garip işçileri iliklerine kadar yağmur altında çalıştırdınız. Bu Allahtan reva mı? Sevgiyle kalın.