Çocuklar için internete, bilgisayara erişim artık oldukça kolay ve oldukça küçük yaşlarda çocuklar artık internette rahatlıkla oyun oynayabilmekte. Bilgisayar oyunlarıyla çok fazla vakit harcayan çocukların aileleri ise, genellikle bu konuda endişeli;  fakat bu sürecin olumsuz etkileri, yakın vadede ve  belirgin bir şekilde görülmediği için olacak ki, çoğunlukla konunun ciddiyeti gözden kaçırılmakta.
      Unutulmamalıdır ki, uzun süre bilgisayar başında vakit harcamak hiç yadsınamayacak derecede çocuklara zarar verebilir, çocukların gelişim alanlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle, duruş bozuklukları, aşırı kilo alma, şiddet eğiliminin artması, içe kapanma, internet bağımlılığı gibi  bir çok soruna da sebep olabilir.
    Çocukların bilgisayar oyunu oynamalarına, sınırsız ve kontrolsüz bir şekilde izin verilmesi ne  kadar yanlışsa, tamamen uzak tutmak da o kadar yanlıştır. Ölçülü bir şekilde oynanıldığında, çocuklara olumlu etkileri olacak oyunlarda mevcut fakat; burada ailenin çocukların internet kullanımı konusunda bilinçli olması ve çocuklarını doğru yönlendirmesi oldukça önemlidir.
    Öncelikle, çocuklarınız ne tür oyunlar oynuyor? Ne kazandırıyor bu oyunlar? Ne öğretiyor ?
    Özellikle, şiddet içerikli oyunlar, çocuklarda saldırgan davranışların artmasına sebep olabilirken, oyunlardaki ölüm, savaş içerikleri veya  bazı oyunlardaki karakterlerin görünüşleri, görsellerin boyutları çocuklarda korkuların artmasına sebep olmaktadır. Çevrimiçi oyunlarla, çocuklar hiç tanımadıkları insanlarla sohbet ederek,  güvenliklerini riske atabilirler.
    Bunun yanısıra kabul görmeyen bir çok davranış, bilgisayar oyunları kanalıyla çocuklar tarafından normal olarak algılanabiliyor. Bankalar soyarak, savaşarak, insanları,  hayvanları öldürerek, şiddetle çocuklar kazanmanın, başarmanın lezzetine varıyorlar. Çocuklar ki, hayatı oyunla öğrenirler…
    ‘’Çocuklarımızı bilgisayar başından kaldırıyoruz tamam ama sonra, canım sıkılıyor diyerek tekrar oyun oynamak için ısrarcı oluyorlar…’’    genellikle ebeveynlerin pes ettiği nokta burası...
    Burada en sağlıklı çözüm, çocuğunuzun en az bilgisayar oyunu kadar ilgisini çekecek bir alternatif üretmesi için yardımcı olmak veya başlangıç aşamasında bu alternatifleri sunmaktır. Bilgisayardan kaldırıp zorla kitap okutmaya veya ders çalışmaya yönlendirmek veya ‘’hadi kendini oyalayacak birşeyler bul’’ diyerek geri çekilmek  bir krizin yaşanmasına sebep olabilir. Birlikte  oyun oynamayı, kitap okumayı, yürüyüş yapmayı veya çocuğunuzun hoşuna gidebilecek bambaşka bir alternatif bulmayı deneyebilirsiniz.
      Nasıl ki, sokakta, parkta çocuğumuz zarar görmesin düşücesiyle güvenlik önlemleri alıyorsunuz, oynadığı, iletişim kurduğu insanlara dikkat ediyorsunuz, saat sınırlamaları getiriyorsunuz, belirli saatten sonra dışarı çıkmasına izin vermiyorsunuz… aynı düşünceyle benzer tedbirleri bilgisayar oyunları içinde almalısınız. Bilgisayar oyunlarının kontrolsüzce oynanması, çocuğunuzu en az dışarıda bekleyen tehlikeler kadar kötü sonuçlar doğurabilir.
     Ve  çocuklar ki, hayatı oyunla öğrenirler…
   Sevgilerimle;
   Sultan UNCU
[email protected]