YANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Yangın alarm sistemi elektronik güvenlik sistemleri içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Devlet tarafından belirlenen yangından korunma yönetmeliklerine göre hemen hemen her binada yangın söndürücü sistemlere ve alarma rastlamak mümkündür. Yangın alarm sistemi yangın tehlikesi ile karşı karşıya kalındığında çevreye uyarıda bulunur, binanın hızlı bir şekilde tahliye edilmesini sağlar ve yetkilileri itfaiyeye durumu bildirmeleri için harekete geçirir. Gelişen teknolojik olanak sayesinde yangın alarmı geçmişte sadece yangının başladığına dair bilgi verse de günümüzde çeşitli iletişim kanallarıyla entegre edildiğinden yangın söndürme mercilerini de harekete geçirebilmektedir. Konvansiyonel ve analog adresli yangın alarm sistemi olmak üzere iki çeşidi bulunur. Evler, iş merkezleri, plazalar, alışveriş merkezleri, fabrikalar, hastaneler ve okullarda yangın alarm sistemleri kurulur. Yangın algılama sistemleri sayesinde yangın başladığı an büyümesi önlenerek can ve mal kaybı durdurulabilir.

Yangın Alarm Sistemi Nedir?

Yangın hem ev hem de iş yerlerinde meydana gelebilen ve sonucunda büyük çaplı maddi hasarla can kaybına neden olan bir felakettir. Başlangıcında müdahale edilmezse yangın kısa sürede büyüyerek kötü sonuçlara sebep olabilir. Bu kapsamda geliştirilen yangın alarm sistemleri sayesinde başlangıç anından itibaren yangın tespit edilebilir. Yangın alarmı için kurulan algılayıcılar, duman dedektörleri ve uyarı elemanları sayesinde söndürme birimlerine haber ulaştırılabilir. Yangın çıkan bina başlangıç aşamasındayken hızlı bir şekilde tahliye edilir. İtfaiyeden yardımın daha kısa sürede ulaşması sağlanır.

Yangın alarm sisteminin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için yangın algılama sistemlerinin doğru noktalara kurulması gerekir. Konutlar, iş merkezleri, ofisler, okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri ve fabrikalarda yangın alarm sistemi yaygın olarak kullanılır.

Yangın algılama sistemleri panel, dedektörler, flaşör, siren ve butonlardan oluşur. Buna ek olarak konvansiyonel ve analog adresli olmak üzere iki çeşit yangın algılama ile ihbar sistemi bulunur.

Yangın Algılama Sistemini Oluşturan Unsurlar Nelerdir?

    Kontrol Panelleri: Yangın algılama sisteminin olmazsa olmaz parçası kontrol panelidir. Sistemin kurulacağı binanın büyüklüğüne göre kontrol panelinin büyüklüğü ve sahip olduğu parçaların miktarı değişiklik gösterir.

    Dedektörler: Yangının geç kalmadan fark edilmesinde dedektörlerin önemli bir yeri vardır. Binanın çeşitli yerlerine kurulan dedektörlerin hassasiyeti oldukça önemlidir. Sigara dumanı ve ocakta pişen yemekten çıkan buhar da yangın dedektörünün radarına girebilir. Bu noktada önemli olan dedektörün yangın dumanını diğer dumanlardan ayırt edebilme kapasitesinde olmasıdır. Dedektörler doğru bir şekilde konumlandırılırsa yangın fazla maddi zarara yol açmadan fark edilebilir.

    İhbar Butonları: Yangın alarm sistemi ihbar butonları sayesinde harekete geçirilir. İhbar butonları belirli standartlara tabi tutularak yerleştirilir. Yerden 1,4 metre yükseklikte ve kolay ulaşılabilecek şekilde monte edilmelidir. 30 metrede bir yerleştirilen ihbar butonları sayesinde yangın sirenleri çalarak herkesin acil durum bilincine geçmesi sağlanabilir.

    Alarm Sirenleri: Yangın alarm sirenleri sayesinde yangın çıkan bina sakinleri uyarılarak bina kısa sürede tahliye edilebilir. Alarm sirenlerinin binanın her yerinden duyulabilecek kuvvette ses çıkarması gerekir.

Yangın İhbar Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Konvansiyonel ve analog adresli sistemler olmak üzere iki farklı yangın algılama sistemi bulunur.

    Konvansiyonel Sistemler: Konvansiyonel sistemler bölgeler üzerine yoğunlaşarak çalışır. Zon adı verilen bölgedeki yangın vakalarının tespit edilmesini sağlayan konvansiyonel sistemler sayesinde yangına kısa sürede müdahale edilebilir. Belirlenen zona bağlı halde olan yangın algılama dedektörlerinden sinyal üretilerek bölgesel uyarı oluşturulur. Böylece yangın fark edilir. Konvansiyonel sistemler düşük maliyetlidir ve oldukça basit bir sisteme sahiptir. Bu nedenle küçük alanlarda ve yangının daha düşük bir risk olduğu bölgelerde sıklıkla tercih edilir. Konvansiyonel yangın ihbar sistemleri ısı ve hava değişimin kolayca etkilendiğinden kullanırken dikkatli olunması önerilir. Duman ve ısı dedektörleri, yangın flaşörleri, sirenler, butonlar konvansiyonel sistemin parçaları arasında yer alır.

    Analog Adresli Alarm Sistemleri: Konvansiyonel sistemden farklı olarak analog alarm sistemi noktasal olarak yangını algılar. Geniş alana yayılan, fazla odalı binalarda yaygın olarak kullanılır. Analog alarm sistemi dedektörler bir çevirim hattına bağlıdır. Bu hatlardan kablo ve algılayıcılar çıkar. Onlar da duman ve ısı değişimlerini algılayan çeşitli unsurlarla sürekli iletişim halindedir. Her bir unsurdan elde edilen iletişim sonucu rapora dökülür. Yangın başladığında kontrol paneline bildirim gider ve yangın alarmı devreye girer. Analog adresli alarm sistemleri ayrıntılı rapor üretebildiği için daha çok tercih edilir. Bu alarm sisteminde yangın sireni, flaşörler, butonlar ve ısı ile duman dedektörleri bulunur.

Eğer siz de evinize veya iş yerinize yangın alarm sistemi kurdurmak istiyorsanız 2004 yılından beri faaliyet gösteren ve elektronik güvenlik sistemlerinde İzmir’de adından başarıyla söz ettiren Gazi Information Teknoloji’nin uzman kadrosundan yardım alabilirsiniz.