Çalışma hayatındaki zorluklar günden güne artıyor.

Dün bir market çalışanı, yaşadığı zorluğu anlattı. “Yaz bunları da abi” dedi.

Takdir edersiniz ki, işini kaybetme korkusuyla ismini vermek istemedi. Şehir merkezinde büyük bir markette çalışıyormuş. Çalışma saatlerinden çok dertli: “11 saat bilfiil çalışıyoruz” diyor.

Peki karşılığında?

-“Karşılığında hiçbir şey alamıyoruz”
.

Kent merkezindeki marketlerde 500’e yakın personel çalışıyormuş. Malum, yasaya göre 8 saat çalışması gereken işçinin bu süreden fazla çalıştırılması durumunda fazla mesai alması gerekiyor. Öğle aralarında dinlenme süresi var. Birçok işletme buna riayet etmiyor. Arkadaşın anlatımına göre Zonguldak’ın yerli markalarından sadece bir market bu kurala uyuyormuş. Bu yüzden kurumsallık kazanmış ve market çalışanları arasında tercih sebebiymiş.

Gazipaşa ve Kozlu’da şubesi olan bu marketin ismini reklam olmasın diye yazmıyorum. İşçisinin hakkını gözettiği için tebrik ediyorum.

Allah sayısını artırsın…

Fakat düzgün iş yapan iş yerlerinin de sayısı günden güne azalıyor.

İsmini vermekten çekinen market çalışanı, şu bilgiyi veriyor: “Abi ben Zonguldak’ın en bilinen marketlerinden birinin kasap reyonunda çalışıyorum. Günlük 11-12 saat çalışıyorum. Ama karşılığında bir ücret alamıyorum. Hakkımı istesem kapıyı gösterecekler, çok iyi biliyorum. Normalde 8 saatlik çalışma süresi var. Bize az fark verseler 3-4 saat seve seve çalışırız. Bir market var bu kurula uyan. O marketteki arkadaşlar öğle 1 saat dinleniyorlar. Fazla mesai parası alıyorlar. Bizde maalesef yok.  Diğer iş yerlerinde de hep aynı. Devlet sağlam denetlese, neler çıkar neler!”

Konu sadece marketler değil elbette…

Devlet Gazipaşa’da bir dükkândan denetime başlasa, işini düzgün yapan işletme bulmakta zorlanır, emin olun!

Çalışanlar bu zor ekonomik şartlarda işsiz kalmamak, namerde muhtaç olmamak uğruna sesini çıkaramıyor. Lafa gelince mangalda kül bırakmayan işletme sahipleri uygulamada ne yapıyor?
Allah çok versin. Cumartesi günü yoğunluktan marketlerin önünde geçemiyoruz. Pazar yerleri ve köylü pazarı hakeza… İnsanlar yemesinden içmesinden kesmiyor. Kesemiyor… Diyorum ki bu kadar para kazanırken ne diye hırs yaparsınız ki…

Aç gözlülüğün âlemi var mı?

İşçinin ahı yerde kalmaz.

Dana eti yerine tavuk etini niye katarsınız kıymanın içine?

Helal paranın içine haram katmak yarar mı sanırsınız?

Bir parça tavuk eti, sallar saltanatınızı!

Bu kadar kazancın içinde aç gözlülüğün âlemi var mıdır?

Çalışandan kes, müşteriden kırp, hile hurdaya başvur!

Nereye kadar?

Bu yazılanlar, bir kişiye, bir firmaya değil; zihniyetedir, zihniyete…

Zonguldak’taki bütün iş yeri sahiplerini, işçisinin hakkını gözetmeye davet ediyorum!

ZONGULDAK KÖMÜRSPOR’A BAŞARILAR

Temsilcimiz Zonguldak Kömürspor son zamanlardaki başarılarıyla umutları artırdı. Haliyle birinci lige çıkar mı diye heyecan ve beklentileri üst sınıra taşıdı.

Pazar günü Sarıyer deplasmanında top koşturacak kırmızı lacivertli takımımıza başarılar diliyorum.

Sağlıcakla kalın…