Çaycuma’da kentin çağdaşlaşması doğrultusundaki Belediye çalışmaları esteğe-kösteğe karşın büyük bir hızla devam ediyor. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın büyük çabası ve emekleriyle Çaycuma, “küçük kasaba” havasından hızla kurtularak, “çağdaş bir kent olma” yolunda dev adımlarla ilerliyor. Yapılanlar, yapılacaklar bunu gösteriyor. Nereden bakılırsa bakılsın; planlı-düzenli, değişime, geleceğe açık, çağdaşlaşmayı her birimi ile önüne koyan bir belediye ve kent yönetimiyle düşler gerçeğe dönüşüyor.

Çaycuma’da Belediye öncülüğünde her yıl yinelenen “kentsel dayanışma” amaçlı kent dışında yaşayan Çaycumalılar her yıl buluşuyor, kucaklaşıyor. Renkli ve unutulmaz anılar biriktiren buluşmalar aynı zamanda çeşitli dallarda başarılı çalışmalar yapmış değerlerle de kentlileri-konukları bir araya getiriyor. Bu yılki “3. Çaycumalılar Buluşuyor” etkinliği de 5-6 Mayıs 2018 tarihinde geniş bir katılımla gerçekleşti.

Yeni tanıştığım Y.Mad. Müh. Oral Yılmaz “Çaycumalılar Buluşuyor” etkinliği için yazdığı değerlendirme yazısında birçok kişinin-konuğun duygularını dile getirmiş: “Çaycuma Belediye Başkanı Sayın Bülent Kantarcı, yaptığın tüm olumlu çalışmalar için, memleketimi daha yaşanır örnek bir kente dönüştürdüğün için, dar imkanlarına rağmen hiç yılmadan, halkı üzmeden, onlara gereğinden fazla mali külfet yüklemeden bu hizmetleri özveriyle verdiğin için sana teşekkür borçluyum. Bizler, bu yörenin hasbelkader gurbete çıkmış ve bir daha geri dönememiş evlatları... bizler de doğduğumuz bu topraklar için elimizden geldiğince göreve hazırız. Sizler yeter ki böyle devam edin ve yaptığınız işleri yarım bırakmayın.

Gördük ki bu yörenin insanları yedisinden yetmişine sizi seviyor, takdir ediyor. Umarım önümüzdeki yıllarda da verdiğiniz hizmetler kesintisiz devam eder. Keşke her memleketini terk etmek zorunda kalmış olan vatandaşlarımız da böyle başkanlara denk gelip de bir kaç günlüğüne de olsa doğduğu topraklara dönme fırsatını yakalayıp özlemini çektikleri dost ve arkadaşlarıyla kucaklaşıp helalleşebilseler.”

*****

Geçen yılki Çaycumalılar Buluşması’nda mikrofon uzatılınca, “İnsan kentini niye sever?” sorusunu sormuş, kendimce yanıtlar vermiştim. Katılımcılara bakarken geçen süre içinde bu sevgi bağının daha da güçlendiğini görüyorum. Çünkü Başkan Bülent Kantarcı’nın özellikle yolları, kavşakları, estetik değer katan anıtları ve diğer projeleri kentinizi daha bir sevdiriyor, insana güç veriyor ve hayal ufkunuzu genişletiyor.

           Başkan Bülent Kantarcı etkinlikte yaptığı konuşmada bu durumu şu cümlelerle dile getirmişti; "Toplum nezdinde çok büyük bir itibara sahip Çaycuma; hem bölgemizin hem de Türkiye’mizin müstesna bir yerleşim yeri haline dönüşüyor. Yaya öncelikli, bisiklet, çocuk ve engelli öncelikli bir kent oluyor. Şehirler insanlar içindir, otomobiller için değil. Şehir evde yaşanılan yer değildir, sokakta yaşanılan yerdir. Çaycuma bölgedeki gelişmelere en hazır beldedir.”

           Zonguldak Valisi Ahmet Çınar ise konuşmasında etkinlik ile ilgili şunları söyledi:" Dürüst olmak görevin gereğini yapmak da böyle mümkün olur. Çaycumalılar’ın buluşması önemli, bunu gelenek haline getirmek her şeyden önemli. Bu buluşmalar özlemlerin giderilmesi, dostlukların gelişmesi sinerji ne derseniz deyin bu insanların bir fikren bile olsa, bir yatırım bile olsa o şehre faydaları olur.

            Hepimizin temel hedeflerinden bir tanesi bu şehre hizmet etmek faydalı olmak olmalıdır. Dünya görüşümüz siyasi anlayışımız görevimiz ne olursa olsun. Eğer bu şehre hizmet ediyorsak, edebiliyorsak bunun bir kıymeti vardır. Farklı görüşler, renkler hepsi bu ülkenin zenginliğidir. Yeter ki Türkiye’yi sevmek Türkiye’ye hizmet etmek Çaycuma’yı sevmek Çaycuma’ya hizmet etmek anlayışı olsun. Çaycuma’ya zarar verecek anlayışın içinde olmamak önemli olan, bunun haricinde her şey yarıştır."

*****

            Çaycuma Kültür Sanat Merkezi’nde açılan sergilerin de geniş ilgiyle izlendiğini belirtmeliyim: ÇAYBEL Kent Mobilyaları Sergisi, “Çaycuma’dan Yüzler” Fotoğraf Sergisi, Mehmet Türkçelik Tasarım Sergisi, Pelemet Bezi Sergisi, Geleneksel Çaycuma Evi Sergisi, BEÜMYO Ahşap Oyuncak Sergisi, ben de dahil çok kişi tarafından dikkatle ve ilgiyle gezildi.Değerli meslektaşım Mehmet Türkçelik ile kucaklaşmak da ayrıca güzeldi.

            Benim için etkinliğin en önemli başlıklarından biri de forum oldu. Özellikle “Bölge İçin Vizyon Arayışı” konulu sunumu yapan Cihat Alagöz’ü (TOOB Türkiye Fuarcılık Sektör Meclisi Başkanı TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü) ile “Kent ve Ekonomi” başlıklı sunumu yapan Prof.Dr. Muharrem Afşar (Eşkişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) değerli çalışmalardı. Aklımda kalan soru Filyos Vadisi halkı, Filyos Projesi ile ilgili olarak “Termik santrallere dayalı endüstri bölgesi mi?” yoksa “Tarım ve Hayvancılık sektörüne dayalı endüstri bölgesi mi?” sorusunu yanıtlamam gerekiyorsa, ikincisini tercih ediyorum. Birincisi insanlara ölüm ve hastalık getiriyor daha çok.Yöremizin, ayrıca Orta Anadolu bölgesinin turizm kapısı olması dolayısıyle de ikinci projenin insane ve bölgeye daha yararlı olacağını düşünüyorum.

*****

            Etkinliğin “Forum” ayağının yeniden düşünülmesi gerektiğini de düşünüyorum. Forumu birlikte izlediğimiz Mimar Mustafa Girgin ile de paylaştık aynı düşünceyi. Çaycuma’nın hemen her dalda yetişkin insanları var.Örneğin konunun en az 6 ay önceden belirlenerek, “Panel” gibi bir platforda tartışılması, ikinci bölümde de soru-yanıt kısmının olması sanki daha ses getirecek, yararlı olacak gibi geliyor bana. Çaycuma ve Vadi bölgesi her yanıyla incelenmeli, tartışılmalı.

Şu satırları  geçen dönem yazmıştım: “Şimdi gözlerimiz, çocuklar ve büyükler için bir kültür hizmeti olarak, yılda en az bir defa düzenlenecek “Çaycuma Kitap Fuarı”nı da bekliyor.  Bir hafta, on gün sürecek /belki daha uzun/ Kitap Fuarına katılacak yayınevleri için üstü kapalı mekanlar düzenlenebilir. Yayınevleri ile görüşerek yazar ve şairler için imza günleri, söyleşiler yapılabilir.

Kitap Fuarına Zonguldak’tan (Kozlu-Kilimli), Devrek, Filyos, Saltukova, Perşembe, Nebioğlu, Karapınar ve merkezi köylerden gelmek isteyenler için Belediyelerle anlaşarak ya da başka yollar(sponsorlar) bularak, ücretsiz araçlar da sağlanabilir. Çaycuma’da bu konularda görev alabilecek deneyim sahibi kişiler olduğu da biliniyor.

“Çaycumalılar Buluşuyor” etkinliği için, Kaymakam Keçeli’ye, Başkan Kantarcı’ya, düzenleme komitesi başkan ve üyelerine, ayrıca ter döken tüm görevlilere içtenlikle teşekkürler ediyorum.