Çene eklemi tedavisi ve gülüş estetiği İstanbul ve diğer illerimizde sıklıkla uygulanan tedavilerdir. Kadıköy diş hekimi muayenehane ve kliniklerinde görev alan diş hekimlerinin uzmanlıkları ve deneyimleri sayesinde çene eklemi tedavisi ve gülüş estetiği prosedürlerinden optimum fayda sağlanması mümkündür.

Alt çeneyi kulak önüne kafa tabanına bağlayarak konuşma ve çiğneme sırasında aktif olan çene eklemi çok yönlü hareket etme özelliğine sahiptir. Çene eklemi ve çene eklemini çevreleyen dokular travma, yanlış çiğneme ya da diş sıkma gibi nedenlere bağlı olarak zarar görebilmektedir. Bunun sonucunda eklem rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir.

Çene Eklemi Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlığı çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilir. Belirtilerin tümü her hastada olmayabileceği gibi belirtilerin şiddetinde de kişi özelinde farklılıklar görülebilir. Çene eklemi rahatsızlığının en sık görülen belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

-    Şakaklarda yoğunlaşan baş ağrıları ile boyun bölgesine yayılan ağrı görülmesi,

-    Çene açılırken zorluk yaşanması, ses çıkması ve çenede kilitlenme olması,

-    Kulaklarda ağrı ve çınlama, yanaklarda ağrı ve baş dönmesi yaşanması,

-    Çenede çıkık meydana gelmesi,

-    Lokmaların koparılması, ısırılması ya da çiğnenmesi fonksiyonlarında bozukluklar yaşanması,

-    Dişlerde aşınma ve hassasiyet meydana gelmesi,

-    Alt ve üst dişlerde kapanma bozuklukları görülmesi.

Sayfa: https://www.nazannurarik.com/cene-eklemi-tedavisi/

Çene Eklemi Rahatsızlıkları Neden Olur?

Çene eklemi rahatsızlıklar pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında en önemliler şu şekilde sıralanabilir:

-    Çiğnemenin sürekli olarak tek taraflı yapılması,

-    Dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması,

-    Yoğun stres,

-    Dişlerde eksiklikler olması,

-    Alt ve üst çenelerin birbiriyle bağını etkileyen hatalı protetik işlemler yapılması,

-    Çene bölgesinde çeşitli yaralanmalar ve travmalar görülmesi,

-    Uzun ve travmatik dental işlemler uygulanması,

-    Postür bozuklukları bulunması,

-    Baş ya da boyun bölgesini etkileyen sistematik rahatsızlıklar ya da tümörlerin varlığı,

-    Psikiyatrik ya da nörolojik bazı sorunların etkisi,

-    Tırnak yeme, sakız çiğneme ya da kalem ısırma gibi parafonksiyonel alışkanlıklar bulunması.

Çene Eklemi Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir?

Çene eklemi rahatsızlığı yaşayan kişilere uygulanacak olan tedavi rahatsızlığa göre belirlenir. Pek çok kişide çene eklemi rahatsızlığı ile ilgili belirtiler geçicidir ve ciddi sorunlar yaşanması söz konusu olmaz. Rahatsızlığa neden olan faktörün ortadan kaldırılması, şikayetlerin azalarak son bulmasına neden olur. Pek çok durumda ise çeşitli tedavi kombinasyonlarının uygulanmasıyla optimum fayda sağlanır.

Çene eklemi rahatsızlığının tedavisi amacıyla uygulanabilecek yöntemlerden biri yumuşak bir diyet uygulanmasıdır. Beslenme programına çok fazla çiğneme gerektirmeyen yiyeceklerin dahil edilmesi sayesinde çene eklemi ve çiğneme kasları üzerindeki baskının, buna bağlı olarak da ekleme binen yükün azaltılması sağlanır. Ayrıca yemek yeme sırasında mümkün olduğunca büyük lokmalar çiğnemekten kaçınılmalıdır.

Diş hekimi tarafından önerilen çene açma ve kapama hareketinin yanı sıra eklem bölgesine dışarıdan ve belirli aralıklarla sıcak ya da soğuk kompres uygulanması yoluyla çene ekleminde rahatlama sağlanabilir.

Çene eklemindeki kas ağrısının giderilmesi ve çene kaslarındaki kasılmanın önlenmesi amacıyla ağrı kesiciler, antiinflamatuar ilaçlar ve kas gevşeticiler reçete edilebilir.

Gerilmeye neden olan çiğneme kasının aktivasyonunu azaltmak diş sıkma sorununu önleyebilir. Bu amaçla uygulanan botoks enjeksiyonu sayesinde çene eklemi üzerindeki yük hafifletilebilir.

Alt çeneye ya da üst çeneye uygulanan şeffaf plak şeklindeki, takılıp çıkarılabilen aparat Splinter olarak adlandırılır. Hastadaki soruna bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte splinterın yalnızca gece yatarken ya da 24 saat boyunca kullanılması gerekliliği doğabilir.

Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi amacıyla kullanılabilen diğer bir yöntem ise artroskopidir. Çene ekleminin dışarıdan girilerek yıkanması olarak tanımlanabilen artroskopi prosedürü sayesinde bölgedeki hasta olan dokular temizlenebilir. Ya da diskin ve kandilin yeri düzeltilebilir.

Çene eklemi çevresinde tümoral yapının varlığında ya da ciddi yaralanma vakaları ile kırık olgularında açık eklem ameliyatı yapılması gündeme gelebilir.

Sayfa: https://www.nazannurarik.com/gulus-estetigi/

Çene Eklemi Rahatsızlığı Hakkında Merak Edilenler

Çene eklemi boyunca omurgaya ve ağızda dişlere yakın olduğu için, bu bölgelerdeki rahatsızlıklar çene eklemini kolayca ekler ve şikayetlere yol açabilir. Normal bir kişi çene eklemini çiğneme, soluk alıp verme, yutma ve konuşma esnasında günde yaklaşık 2 bin kez kullanır. Alt çenenin hareketleri, boyun ve çene kaslarının ortak hareketi sonucu meydana gelir. Alt çene kemiğinin yukarı, aşağı, yanlara ve öne doğru hareket etmesi mümkündür. Bu düzen bozulduğunda çene ekleminde meydana gelen ya da gelebilecek bozukluklar olduğu anlaşılabilir.

Çene eklemi rahatsızlıkların teşhis koyulmasını sağlayan en önemli yöntem fiziki muayenedir. Gerekli durumlarda fizik tedavi doktoru, diş hekimi, plastik cerrahi ve psikiyatrist değerlendirmelerine ihtiyaç duyulabilir. Doğru bir muayene işleminden sonra çene eklemiyle ilgili rahatsızlık önemli ölçüde teşhis edilebilmektedir. Bununla birlikte gerekli durumlarda röntgen, MRI gibi radyolojik incelemler de teşhis amacıyla kullanılabilmektedir. Çene eklemi rahatsızlıkları teşhis edildikten sonra uygulanacak olan tedavi yöntemi her hasta özelinde belirlenmeli, hasta özelinde planlanan tedavi titiz bir şekilde uygulanmalıdır.

İl başkanından kınama! İl başkanından kınama!

Sayfa: https://www.nazannurarik.com/