BirGün Gazetesi Yazarı Özer Gürbüz AKP milletvekillerinin verdiği bir önergeyle aralarında ÇATES’in de bulunduğu özelleştirilen santrallerin baca gazı arıtma muafiyeti 31 Aralık 2021 tarihine uzatılacağını yazdı.

Ekolojik konulardaki yazılarıyla tanınan Yazar Özer Gürbüz, BirGün gazetesinde bugün kaleme aldığı, “Poşeti görüyor termik santralları görmüyor” başlıklı yazısında çevreyi korumak için naylon poşetleri paralı yapan hükümetin, araların da ÇATES’in de bulunduğu termik santrallerin filtre ve baca gazı arıtma tesisi olmadan 2 yıl daha çalıştırılması için yasa teklifi hazırladığını bildirdi. Gürbüz yazısında, “Termik santrallerin satışını kolaylaştırmak için özelleştirilen santrallara verilen çevreyi kirletme hakkı, iki yıl daha uzatılıyor. 4 Haziran 2016 tarihinde Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle özelleştirilen santralların çevre mevzuatına uyumu için 3,5 yıl süre verilmiş, bu santrallar her türlü ceza ve yaptırımdan muaf tutulmuştu. AKP milletvekillerince hazırlanan kanun teklifi Meclis’te kabul edilirse, mevcut 10 santral ve özelleştirilecek yeni santrallar iki yıl daha aynı şekilde çevreyi kirletebilecek” dedi.

 

SANTRALLER, ÇEVRE CEZALARINDAN VE YÜKÜMLÜLÜKLERİNDEN KURTARILIYOR

Kapsamın yalnızca geçmişte özelleştirilen santrallerle sınırlı tutulmadığını da bildiren Gürbüz, “Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülecek, ‘Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ kabul edilirse, sadece daha önce özelleştirilen santraller değil yeni özelleştirilecek santraller de 31 Aralık 2021 tarihine kadar bu muafiyetten yararlanacak. Özelleştirilmiş santralların 2019 Haziran ayına kadar arıtma tesisleri için yapım sözleşmesi imzalaması yetecek. Üç yıllığına çıkarılan ve şimdi 2 yıl daha uzatılmak istenen muafiyetin, kömürle çalışan eski termik santralları alan şirketleri, çevre cezalarından ve yükümlülüklerinden kurtararak ek gelir sağlamak amacıyla yapıldığı düşünülüyor” dedi.

 

ŞİRKETLER DURUMU BİLDİKLERİ İÇİN ARITMA TESİS KURMADI

Yazısında özelleştirilen santralleri devralan şirketlerin durumu bildiklerini de iddia eden Gürbüz “Özelleştirilen santralların hiçbiri, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nce belirlenen ve 8 Haziran 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni emisyon sınır değerlerini tutturacak arıtma tesisine sahip değil. Normal şartlarda santralların altı ay sonra çalıştırılmaması gerek. Yasa değişikliği gerçekleşirse santrallar bu yönetmelikten de muaf tutulacak. Şirketlerin yeni sınır değerleri bilmesine rağmen gerekli hazırlığı yapmamaları, muafiyet getiren yasa değişikliğinden haberdar oldukları izlenimini doğuruyor” dedi.

 

KAPSAMDA 10 SANTRAL VAR

Gürbüz bu kapsama giren santrallerin isimleriniyse, Seyitömer, Orhaneli, Tunçbilek, Kangal, Soma B, Yatağan, ÇATES, Yeniköy, Kemerköy, Çayırhan olarak açıkladı. (Haber Merkezi)