Güvercin Tepe’de konuşan Turpcu, Çatalağzı ve Muslu halkının iki seçeneğinden başka bir şeyinin kalmadığını belirterek;

“Başka bir şık kalmadı”

Eren Enerji tarafından Çatalağzı bölgesinde kurulacak olan 700 MW gücündeki dördüncü termik santrale tepki çekmek için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekilli Şerafettin Turpcu,  CHP’li Belediye Başkanları, partililer ve çevreciler ile birlikte Çatalağzı'nda bulunan Güvercin Tepe’de halkla buluştu. Turpçu yaptığı konuşmasında “Bundan sonra yapılan santrallerin sonucu; burada yaşayan halk ya burada kalıp ölmeyi tercih edecekler ya da topraklarını terk edecekler. Başka bir şık kalmadı” şeklinde yorumladı.

“CEHENNEME DÖNMÜŞTÜR”

Turpcu, termik santralleri yüksek gören Güvercin Tepe’de yaptığı konuşmasında dünyanın hiçbir yerinde bu kadar dar alanda bu kadar yüksek projeyi görmediklerini söyleyerek,  “Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar dar alanda bu kadar yüksek bir proje hayatımızda görmedik. ÇED toplantıları sadece bu katliamları artırmayla ilgili bir görevle sınırlandırılmış. Ayrıca bu Zonguldak’ın kömürünü de bir tarafa bıraktılar ve buruda ithal kömür yakılan bir cehenneme dönmüştür. Bunun yüzünden de coğrafyamız mahvolmuş durumda. Maalesef doktorların ve mühendislerin orada okuduklarını dinleyemez hale geldik ve toplantıdan çıktık.” dedi.

“ENERJİMİZİ DOĞRU KULLANMALIYIZ”

Hava kirliliği konusuna da değinen Turpcu, “Zaten kentimizin hava kalitesi çok düşük ve bu santrallerden sonra daha da kötü bir vaziyette. Bundan sonra yapılan santrallerin sonucu; burada yaşayan halkın ya burada kalıp ölmeyi tercih edecekler ya da topraklarını terk edecekler. Başka bir şık kalmadı. Bunun dışında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın toplantısında da gördük ne sağlıkla ne mühendislikle ortak bir çalışma yapmadıklarını görüyoruz. Bir bakanlığının yaptığı işi diğer bakanlığın haberinin olmamasını hayretle karşılıyoruz. Kısaca burada yaşayanlar var ve Ankara’da alınan kararlarla bu iş yürümez. Çözüm ülkemizde daha fazla termik santral yapmak değil kaçak oranı düzenlemek. Bu enerji kaynaklarıyla ilgili çeşitli güneş, rüzgar gibi alternatif enerjilere yönelmeliyiz ve enerjimizi doğru kullanmalıyız.” diye konuştu.

“PROTESTO EDECEĞİZ”

Turpcu konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şu sözlerini hatılatarak, “Termik santral olayını meşrulaştırmak için değil ama Cumhurbaşkanımızın Adana söylediği şu sözleri hatırlatmak işitiyorum ‘Ben şahsen ithal kömürün ülkemize gelmesini istemiyorum çünkü cari açığı tahrik ettiği için.” Biz tabii olaya sadece bu yönüyle bakmıyoruz. O da önemli fakat sağlık her şeyden önemli. Bir taraftan çocuklar kanser vakaları bu bölgede artarken olayın sadece cari açığı yönüyle bakamayız. Biz sunu söylüyoruz; dünyanın hiçbir yerinden kar güden bir bölgede yapabildiği kadar yapma mantığı olmamasıdır. Santrallerin zararları ise ÇED raporlarının dışında bu da çok komik. Çok sayıda milletvekilimiz ve belediye başkanlarımızla beraber daha da protesto edeceğiz.” şeklinde konuştu.   

“BİZ DUR DERSEK DURUR”

Turpcu’nun ardından konuşan Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, “Termik santraller konusunda Çatalağzı’nda yaşayan vatandaşlarımızın gayet iyi bildiğini biliyoruz ve halk olarak biz dur dersek durur” diyerek, “Ankara’da üç kişi beş kişi karar vererek buradaki halkın kaderiyle oynayamazlar. İnsanlık dışı bir uygulamadır. Bu kadar dar bir alanda bu kadar yüksek kilovat kaldırmıyor. Burada hepimiz sıkıntılar yaşıyoruz. Bu problemler yaşanırken yenileri eklenmesi nasıl bir durum. Onun için tecrübelerimizle bunu gördük. Belli düzmece raporlarla burada sorun olmayacak demelerini inanmıyoruz. Biz gördük ve yaşadık. Halk olarak biz dur dersek durur. Biz halk önderleri olarak doğruları söylemek ve savunmak durumundayız. Biz elimizden geleni yapacağız.” ifadelerini kullandı.   

“DÜNYANIN HİÇ BİRYERİNDE YOK”

Güvercitepe’de konuşan bir diğer isim, Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman bu kadar yüksek mega vat gücünde elektrik üretimin hiçbir yerde olmadığını ifade ederek, “İki gün önce Ankara'da Çevre Bakanlığında yapılan toplantıda daire başkanına şunu sorduk. ‘Türkiye'de hava kalitesi en yüksek olan yer hangisi’ diye. Bize Afşin Elbistan dediler. Şu soruda sorduk onlara Afşin Elbistan da edilen elektrik gücü ne kadar.  Mega vat eğer megavatlık termik santralle Türkiye'nin en kötü havasını soluyan Afşin ve Elbistan'da kanıtlandıysa bu bilimseldir. Acaba bizim yarınlardaki akıbetimiz ne olacak şu anki elimizdeki verilerin toplam megavat gücü 3095 mega vat ve böylesine yüksek megavat gücü nitelikte yapılar dünyanın hiçbir yerinde yok.” dedi.

“YENİ SENARYOLARA KARNIMIZ TOK”

Konuşmasında yeni termik santral senaryolarına karınlarının tok olduğunu söyleyen Adıyaman, “Bizim artık bu saatten sonra konuşmamız gereken hava kirliliği yer kirliliği değil. Bizim verdiğimiz mesaj nettir. Çevre Bakanlığındaki toplantıda sadece Muslu halkının 1812 tane termik santral istemiyoruz. Termik santrallerle artık bu bölgenin tamamen bilgi sahibinde. Çünkü bir bu senaryoyu daha önce gördük. Yeni senaryolara karnımız tok. Yeni termik santral asla ve asla ne Muslu halkı ne de Çatalağzı halkı istiyor. Biz kirlilik istemiyoruz. Bu saatten sonra bizim konuştuğumuzda ÇED olmamalı verdiğimiz mesaj net Muslu Çatalağzı halkı kesinlikle termik santral istemiyor.” ifadelerini kullandı.

“DEVLET TERÖRÜ DİYORUM”

Adıyaman Güvercin Tepe’de son olarak şunları dile getirdi: “Bilinmesi gereken bir şey daha söyleyeyim. Gerek Çatalağzı gerekse Muslu asla ve asla termik santrallerle ilgili imar değişikliğine ne ben imza attım ne de Adnan başkanım attı. Ama biz bundan sonra ne imar değişikliği olsun ne ruhsat olsun bunların karşısında tek bilek tek yürek olacağız. Termik santrale geçit vermeyeceğiz. İnsanımızın değerini biliyoruz. Devletimizde bizim değerimizi bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra bu bölgede termik terörüne dur demek istiyoruz. Ben bu devletin bir parçasıysam devlet Çatalağzı Muslu bölgesinde vatandaşını halkını korumak zorunda ben korumuyorsa buna termik değil devlet terörü diyorum.”

 Güvercin Tepe’de toplanan Çatalağzı ve Muslu halkı konuşmaların ardından ellerindeki pankartlarla termik santral istemedikleri yönünde sloganlar attı.  Aycan KARADAĞ – Aykut KARA