Orman Bölge Müdürlüğü'nün uhdesinde olan ve kente yakınlığı nedeniyle Çaycumalılar tarafından yoğun şekilde kullanılan Çaycuma Kent Ormanı, yığılan çöp dağları ve bakımsızlık nedeniyle tam bir mezbeleye dönüştü.

 

İlçe merkezine çok yakın bir noktada bulunan ve özellikle yaz aylarında çok yoğun şekilde kullanılan Çaycuma Kent Ormanı, bakımsızlık nedeniyle tam bir mezbeleye döndü. Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Çaycuma Orman İşletme Şefliği, daha önceden Çaycuma Belediyesinin işlettiği Çaycuma Kent Ormanı’nı, 2015 yılında yaptığı bir ihaleyle, 29 yıllığına, özel bir firmaya kiraladı. Tesisi birkaç yıl çalıştıran ve bu sırada özgün yapısında birçok değişiklik yapan firma yükümlülüklerini yerine getiremeyince sözleşmesi feshedildi. Terk edilen tesis, kısa bir zaman içinde harabeye dönüştü. Kent Ormanı içindeki yapılar çeşitli nedenlerle zarar görürken, peyzaj düzenlemesi gerekli bakımın yapılamaması nedeniyle tümüyle tahrip oldu.

 

ÇAYCUMA BELEDİYESİ ÇALIŞTIRSIN

Ramazanın bitmesi ve ardından bastıran sıcaklar nedeniyle halk tarafından yoğun şekilde kullanılmaya başlanan ve özellikle hafta sonları neredeyse tıklım tıklım dolan Kent Ormanı’nda, piknikçilerin bıraktığı çöpler toplanmadığı için dağ gibi yığılmaya başladı. Tuvaletlerin de son derece pis olduğu tesiste, insan ve çevre sağlığını tehdit eden bu durum vatandaşların tepkisini çekerken konteynırlardan taşan çöplerin rüzgârın da etkisiyle çevreye yayıldığı görüldü. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, “Burası Çaycuma Belediyesi tarafından işletilirken gayet temiz ve bakımlıydı. Hepimizin ayağının altındaki saklı cennet, daha sonra bir firmaya devredildi. Firma hem buranın doğallığını bozdu, hem de kötü hizmet verdi. Şimdi de kar edemiyorum diye terk etti. Güzelim tesis tam bir viraneye döndü. Tesis yine Çaycuma Belediyesine devredilsin. Bakımı, onarımı yapılarak hizmete acilen açılsın” dedi.

 

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ NEDEN SESSİZ KALIYOR

Yaklaşık bir ay kadar önce gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Çaycuma Orman İşletme Şefi Engin Çaylıoğlu, ihaleyi alan firmanın yükümlülüklerini yerine getirmediği için sözleşmesinin feshedildiğini, kendilerinin de yeterli personeli olmadığı için temizlik yapamadıklarını söylemişti. Yapılan haberin üzerinden onca zaman geçmesine karşın durumda hiçbir değişiklik olmadı. Öte yandan başta Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası olmak üzere ilçede etkili kuruluşların bir kentsel mekânın yok olmasına neden sessiz kaldığı da kamuoyunda merak konusu oldu.  Vatandaşlar “Çaycuma’nın sahibi yok. Sözde ilçenin önde gelen örgütleri, bunların da her yerde fotoğraf çektirmeyi seven başkanları var. Bu duruma nasıl içine sindiriyorlar, anlamak mümkün değil.  Onların ilgisizliği yüzünden Çaycuma Kent Ormanı gitti yerine Çaycuma Kent Mezbelesi geldi” dedi.