Alaplı’da cüruf tesisi yapmak isteyen bir firma içinde balıkların yüzdüğü gölü iftar sonrası operasyonu ile boşaltmaya kalkınca, harekete geçen çevreciler, jandarma gözetiminde açılan yerin kapatılmasını sağladı.  

 Alaplı’nın Osmanlı köyü yakınlarda terk edilen bir taşocağının açtığı çukurda oluşan ve zamanla içinde balıkların yaşadığı bir su ürünleri üretim sahası haline gelen göl çevresinde, 39 tür atığın ayrıştırılacağı cüruf tesisi kurmak isteyen bir firma, Alaplı’da hareketli saatlerin yaşanmasına neden oldu. Zonguldak Valiliğinin verdiği “ÇED gerekli değil” kararının iptali için Alaplı halkı ve çevrecilerce Zonguldak İdare Mahkemesinde açılan davanın sonuçlanmasını beklemeyen firma, iftar vakti herkesin evde olduğu saatlerde harekete geçti ve gölün suyunu boşaltmak için çevresindeki doğal duvarı yıktı. Firma tarafından göle müdahale edildiği haberini alan Alaplı halkı ve çevreciler, yapılan işlemin hukuksuz olduğunu iddia ederek başta Alaplı Kaymakamlığı, İl Çevre Müdürlüğü ve Jandarma olmak üzere pek çok yetkiliye başvuruda bulunarak müdahalenin derhal durdurulmasını istedi.  

KAYMAKAMLIK DEVREYE GİREREK MÜDAHALEYİ DURDURDU 

Dava avukatları Mine Yılmaz ve Yakup Okumuşoğlu’nun da dahil olduğu girişimler sırasında CHP Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul da bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Gece boyu adeta teyakkuz halinde olan Ereğli ve Alalplı’daki çevreciler, Alaplı Kaymakamlığını ikna ederek müdahalenin durdurulmasını sağladı. Doğal duvarı yıkan firma, öğle saatlerinden itibaren, kendi iş makineleriyle, açılan kanalı kapattı. İş makinelerinin çalışmasına dava avukatı Yakup Okumuşoğlu ile jandarma da nezaret etti. İşlemin tamamlanmasının ardınsan Alaplı köylüleri ile çevreciler derin bir “oh” çekti.