Akdemir üretilen elektriğin Saltukova ve Çaycuma’da bile kullanılabileceğini söyledi

Zonguldak’ın Sapça Köyü Sofular Mevkii’nde 6 yıldır hizmet veren ‘Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nde oluşan metangazının yakılarak bertaraf edilmesi ile 2 ünite ile saatte 2.5 megavat enerji üretimine başladı. Tesisten aylık 3 bin hane elektrik enerjisinden faydalanıyor.

Açılış törenine, Zonguldak Belediye Başkanı, Zonguldak Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği(ZONÇEB) Başkanı Muharrem Akdemir, AKP Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır, AKP 3’üncü sıra Zonguldak Milletvekili Adayı Özcan Ulupınar, Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı Vacit Durdubaş, AKP İl Başkanı Zeki Tosun,  ilçe ve belde belediye başkanları, meclis üyeleri katıldı.

AKDEMİR: “SALTUKOVA VE ÇAYCUMA’YA ELEKTRİK VEREBİLECEK BİR KAPASİTEDE BİR TESİS”

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Firma sayesinde böyle bir tesisi Zonguldak’a kazandırdığımız için mutluyum. Ekonomik olarak Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı var. İçinde bulunduğumuz bu enerji piyasasının sıkıntılarını gidermek adına Saltukova ve Çaycuma’ya elektrik verebilecek bir kapasitede bir tesis. Ümit ediyorum ki, gazımız biraz daha fazlalaştığında üçüncü ünite kurulacak. Bu da kurulduğu zaman ZONÇEB’e katkı daha da fazla olacak. Belediyemizin yükü tamamen azalmış olacak. Bu sıkıntılar bize yük bindiriyordu, bunu azalttık. İnşallah bir yıl içerisinde de bu yük tamamen ortadan kalkacak. 30 Haziran 2014’de ihalesi yapıldı, bir yıl sonra geçen ay teslim aldık. Zonguldak’ımıza hayırlı olsun. Hem çevresel hem de ekonomik yönden çok büyük katkı sağlayacak” dedi.

DUGAN: “ÇEVREYE FAYDALI BİR İŞ”

Firma Genel Müdürü Halim Dugan, organik malzemeler, evsel atıklarda yüzde 50 içerik var. Bunlar oksijensiz ortamda metangazı oluşturuyor.  Saatte bin 500 metreküp bu sahadan metangazı çıkıyor. Biz bu metangazlarını sahanın içinde 3 aydır çalışma yaparak topladık ana kolektörde. Ve bu motorları getirdik. Toplama merkezini de burada yaptık. Bu metangazını oluşturup elektriği ürettiğimiz için 3-4 tane temel başlık var. Birincisi, çevreye faydalı bir iş, metangazı atmosfere yayılmıyor. İkincisi, enerji Türkiye’nin ciddi bir açığı. Cari açığı azaltan bir etki sağlıyoruz ülkemize. Üçüncüsü belediyemiz bu konudan para kazanıyor. Dördüncüsü şirket olarak biz bu konudan para kazanıyoruz. Ciddi bir istihdama katkımız var. Çöp sahasından 30 kanalla gazı topluyoruz. Bu motorlar vasıtasıyla emiliyor, vakumla çekerek motorlara gaz girdisi sağlıyoruz. Bu motorların her biri 1.2 megavat. Şuanda iki ünite var 2.4 megavat oluyor. Çalışır gücümüz bu. Bir ünite daha ilave ederek 3.6 megavata çıkmayı planlıyoruz. Bunun elektrikteki nüfus karşılığı 5 bin hane. 20 bin nüfusu aydınlatmayı planlıyoruz. Türkiye’de bu ciddi bir oran. Bunun kaynağını çöpten alıyoruz. Dua eşliğinde marşa basalım, motorun çalıştığını görelim”.

Yapılan dua’nın ardından tesis hizmete açıldı. Barış DOĞAN