Topaloğlu, Alaplı’da altın arayan firmaya seslendi:

“DERHAL DURDURUN!”      

Yeşiller ve Sol Parti Zonguldak İl Sözcüsü Ali Topaloğlu, dünyanın en eski ağacına sahip Alaplı ormanlarından altın arayan Kanadalı firmaya tepki gösterdi.

Ağaçları keserek altın arama faaliyet başlatan firmaya seslenen Topaloğlu, şunları söyledi:

“Kaz Dağları’nda yaptığı altın arama faaliyeti ülkeyi ayağa kaldıran Kanadalı şirketlerden bir başkası Alaplı’da, dünyanın en yaşlı ağaçlarının bulunduğu ormanlarda altın arıyor. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, daha şimdiden binlerce ağacın kesildiği bir doğa katliamı yaşanıyor. Tüm yetkililer ağız birliği ederek altın değil bakır arandığını, iddia edildiği kadar ağaç kesilmediğini söylese de bölgeden gelen görüntüler bunun tam aksini söylüyor.  Kanadalı şirket Alaplı ormanlarının dört ayrı noktasında sondajla maden arıyor. Her sondaj makinesi için kamyonların gidip gelebileceği kilometrelerce yol açıldığı dile getiriliyor. Bu 4 noktaya, 10 metre genişliğinde birer kilometrelik yol açıldığını varsaysak en az 40 bin metrekarelik alanda ağaç kesildiği ortaya çıkıyor. Karadeniz bölgesindeki ağaç sıklığı dikkate alındığında kesilen ağacın sayısının, yetkililerin küçümsemeye çalıştığından çok daha büyük olduğu anlaşılıyor.

 

Öte yandan yetkililerin iddia ettiği gibi bölgede altın ya da bakır aranıyor olmasının hiçbir önemi yoktur. Tıpkı arama çalışmalarında olduğu gibi her iki metalin çıkarılması aşamasında da doğa aynı şekilde tahrip edilecektir. Altının zenginleştirilmesi için doğa ve canlı sağlığı açısından büyük tehlikeler taşıyan siyanür kullanılırken, bakırda başka elementler kullanılacaktır. Her iki madenin işletilmesi sonucunda çıkarılan milyonlarca ton taş içindeki az miktardaki değerli maden alındıktan sonra doğaya bırakılacak, bu da yeni bir başka çevre sorunu ortaya çıkaracaktır. Her iki metal içinde zenginleştirme sonrası ortaya çıkan atıkların bekletileceği havuzlar devasa büyüklükte yapılacaktır. Dolayısıyla kamuoyuna “Aranan altın değil bakırdır” demenin hiçbir manası yoktur.

 

 

 

Yeşil Sol Parti olarak süreci başından itibaren dikkatle takip ediyoruz. Alaplı ormanlarına sahip çıkmaya çalışan tüm yaşam savunucuları ile doğayı savunmaya, doğanın bu gözü dönmüş, akıl almaz şekilde tahribine karşı çıkıyoruz. Alaplı ormanlarında, ta Bakır Çağı’ndan bu yana olan biten her şeye tanıklık yapan 4116 yaşındaki ulu ağacın bir avuç bakıra kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. AKP iktidarının doğanın talanına dayalı ekonomik gelişme modeline itiraz ediyor, ülkemizin hızla bir şekilde yeşil ekonomik dönüşüme gereksinimi olduğunu dile getiriyoruz. Ekolojik temelli bir ekonomik model geliştirilmedikçe, tüm canlıların yaşamı tehdit altında olacak, her geçen gün dünya daha da yaşanamaz hale gelecektir. Zonguldak Valiliği Kanadalı şirketin altın arama faaliyetlerine derhal son vermeli, ülkenin en yaşlı ağaçlarının bulunduğu Alaplı ormanları tümüyle koruma altına alınmalıdır.”

(Haber Merkezi)