Çayır Mağarası’nın çevresinde taşocağı açma çalışmaları son aşamaya geldi… Tam 13 bin 400 ağaç yok edilecek

Devlet Eliyle Katliam!

Valiliğin “ekolojik odak” olarak belirleyip turizme açmak için proje üstüne proje ürettiği Çaycuma’daki Çayır Mağarası’nın çevresinde taşocağı açma çalışmaları son aşamaya getirildi. ÇED Raporu’nda tamamı ormanlık arazideki proje alanı içinde 13 bin 400 doğal ağaç bulunuyor.

EVLERE 150 METRE MESAFEDE DİNAMİTLE TAŞ ÇIKARILACAK

Faaliyet sahasının tamamının orman alanı olduğu taşocağı için Türkiye’nin akciğerleri olarak nitelenen ormandan binlerce doğal yetişmiş ağaç kesilecek. İDK toplantısına sunulan ÇED Raporunda alanın içindeki ağaç sayısı 13.400 olarak açıklanırken, bunun önemli bölümünü doğal gürgen, kayın ve kestane ağacı oluşturuyor. 3.133 ağacın kesin olarak kesileceği belirtilen raporda, proje sonrası bunun beş katı ağaç dikileceği söylenerek göz boyanmaya çalışılıyor. Öte yandan ocak sahasında malzeme çıkarılması esnasında delme patlatma yönteminin kullanılacak olması köy halkı için de büyük tehlike oluşturuyor. Proje sahasına 150 metre mesafede evlerin bulunması, işletme sırasında bu evlerin zarar görme riskini de ortaya koyuyor. Proje yaban hayatı kadar köylülerin de can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Ayrıca bu yöntemle yapılan üretim sırasında arazide oluşacak çatlakların, yeraltı sularının aktığı akifer yapıyı bozarak özellikle Çayır Mağarası’na büyük zarar vermesi muhtemel görünüyor.

BÖLGE MADEN ŞİRKETLERİNİN İSTİLASI ALTINDA

Zonguldak’ın en değerli ekosistemini oluşturan bölge adeta maden şirketlerinin istilasına uğramış durumda. Faaliyete konu ruhsat sahasının 1 km doğusunda “Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi”, 560 m güneyinde aynı şirkete ait “Kalker Ocağı” ve 870 m güneydoğusunda  “Kalker Ocağı Ve Kırma-Eleme Tesisi” faaliyetine devam ediyor. Kurulması planlanan tesisin 1,6 km kuzeybatısında, ayrıca “Boksit Ocağı ve Eleme Tesisi” de bulunuyor. Tesisin kurulumunun ağustos ayında tamamlanıp eylülde faaliyete geçmesi planlanıyor. Çalışmaya başlandığında, 26 günde, 30 bin ton bitkisel toprak kaldırılarak başka yerlere dökülecek.