Zonguldak'ın başarılı akademisyenlerinden Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, ebabil kuşlarıyla ilgili çektiği fotoğraflara yer verdi.


7 Haziran'da Dünya Ebabil Günü ve Türkiye Ebabilleri başlıklı farkındalık oluşturan Prof. Dr. Sözen, canlı türü ve kuşlarla ilgili ülke genelinde elde ettiği çarpıcı fotoğrafları paylaşarak takipçilerini bilgilendiriyor.


Sözen, son olarak da dün sabah saatlerinde ise Akkarınlı Ebabil türünü masmavi gökyüzünde süzülürken görüntüledi. 

7 HAZİRAN DÜNYA EBABİL GÜNÜYMÜŞ!


7 Haziran'da Fatih İzler ile çektiği ebabil kuşlarını aktaran Sözen, bu tarihin Dünya Ebabil Kuşları Günü olduğunu vurguladı. Sözen, Ebabil kuşları hakkında şu bilgiyi verdi:

"Dünyada Apus cinsi altında sınıflandırılan 21 Ebabi türü var. Ayrıca diğer cinsler altındaki Ebabillerle bu sayı 50'yi bulmaktadır. Bunun yanında Ebabil'in İngilizcesi "swift" olup bu kapsamda Ebabil olarak isimlendirilen 100'e yakın tür var. Yani Dünya Ebabil Günü kapsamında söz konusu olabilecek yaklaşık 100 tür var diyebiliriz.

Türkiye'de Apus cinsi altında 4 Ebabil türü yaşamaktadır.

Apus melba: Akkarınlı ebabil

Apus apus: Ebabil

Apus pallidus: Boz ebabil ve

Apus affinis: Küçük ebabil.

Küçük ebabil sadece Güney illerinde görülürken diğer 3 tür yaygındır. Gökyüzüne bakın, bugünlerde mutlaka görürsünüz. Şehir içlerinde çatılarda yuvalanmışlardır. Özellikle Akkarınlı ebabil, gruplar halinde çok hızlı ve gürültücü ötüşlerle uçarlar.

Tanıyalım, Sevelim, Koruyalım!

Küçük ebabil foto: Fatih İZLER

Diğer fotoğraflar: Mustafa SÖZEN"




TAKİPÇİLERİ HAYRAN KALDI...


Prof. Dr. Mustafa Sözen'in objektifinden yansıyan Ebabil kuşuna hayran kalan takipçileri, "Çok güzel bir çekim olmuş. Bizim terasta yuvaları var. Yıllardır yavruların uçuş eğitimini keyifle izleriz. Bazen yanlışlıkla terasa girdikleri de olur. Yerden uçarak kalkamazlar. Yakalayıp gökyüzüne bırakırız.

Bir de ilginç bir içgüdüleri var. Sanırım korku. Koltukların altına saklanırlar. Dışkı izlerinden takip eder saklandığı yeri tespit ederiz." ifadesini kullandı.


KUR'AN-I KERİM'DE EBABİL KUŞLARI...

Mustafa Sözen'in objektifinden yansıyan Ebabil kuşlarıyla ilgili ölümsüz kareler, öte yandan Ebabil menkıbesini akıllara getirdi.   

Kuran-Kerim'de de yer alan Ebabil kuşları Kabe'yi yıkmak için gelen; dönemin en acımasız krallarından Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır.

Fil suresinin anlattığı ebabil, diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramaz.

Fil Suresinin anlamı şudur:

-Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

1- Rabbin fil sahiplerine neler etti, görmedin mi?

2- Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?

3- Onların üstüne ebabil kuşları gönderdi.

4- O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu.

5- Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi.

Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir. Kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavislidir. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.

Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Çıkardıkları sesler ve görüntüsüyle görenleri adeta büyülemektedir."


(Halkın Sesi)