Tema Vakfı Zonguldak, Yaşanabilir Zonguldak Platformu, Yuva Derneği ve Bartın Platformu üyeleri, termik santrallerin kapatılması ve yeni termik santrallerinin yapımının engellenmesi için Çatalağzı Eren Enerji önünde eylem düzenledi. Açtıkları pankartlarla ve yaptıkları basın açıklamasıyla Antalya’da düzenlenen G-20 Zirvesine de mesaj gönderen katılımcılar “G-20 ülkeleri, iklim adaletsizliklerinin de baş sorumlusudur” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz günlerde kamyon altında kalarak hayatını kaybeden anne ve kızı için de karanfil bırakıldı. Hayatını kaybeden anne kızın yakını olan Naci Kocaman, düzenlenen etkinlik hakkında Çatalağzı halkını bilgilendirmedikleri için katılımcılara sitemde bulundu.

“Karanfillerle anıldılar”

Çatalağzı Eren Enerji Termik Santralinin önünde toplanan Tema Vakfı Zonguldak, Yaşanabilir Zonguldak Platformu, Yuva Derneği ve Bartın Platformu üyeleri, sloganlar ve pankartlar eşliğinde santral etrafında yürüyüş yaptı.  Eren Enerji’ye ait kamyonun altında kalarak hayatını kaybeden anne- kız için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, olayın olduğu yere karanfil bıraktı. Hayatını kaybeden anne ve kızın yakınlarından biri olan Naci Kocaman, tesadüfen katılımcıların yanına geldi. Kocaman, santralleri protesto amacıyla bölgeye gelen katılımcılara sitem etti. “Başta ben olmak üzere bölge halkına haber vermeniz gerekirdi” diyen Kocaman, “Burayı defalarca kapattırmak istedim. Burayı uçuracağım, bu köprüleri kapatacağım. İki tane canım gitti. Ocağım söndü. Artık yeter. Bu yol kapatılmalı, hepsini mahkemeye vereceğim. Kaç tane daha can gitmesi gerekiyor?” şeklinde konuştu. Fenalık geçiren Naci Kocaman, kısa sürede gruptaki kişilerin müdahalesiyle kendisine geldi.

Aydan, “ G-20 ülkeleri, iklim adaletsizliklerinin de baş sorumlusudur”

Tema Zonguldak İl Temsilcisi ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Berran Aydan, hükümetin, “Kalkınma” illüzyonu altında yaşamı tehdit eden kömüre teşvik vererek insanların ve doğanın sağlığını tehlikeye attığını ifade etti. Gayri Safi Milli Hasılatın, %3’lük bir kısmını sağlık ve eğitim alanlarında kullanarak kalkınmaya fayda sağlayabilecekken kömüre teşvik verilmesinin, Çin ve Hindistan’dan sonra Türkiye’yi, kömürlü termik santrallerde üçüncü ülke konumuna ulaştıracağının altını çizdi. Aydan, “ G-20 ülkeleri, iklim adaletsizliklerinin de baş sorumlusudur. 2009 yılında fosil yakıt teşviklerini sonlandırma kararı almalarına rağmen bugün hala bu ülkeler küresel sera gazı emülsiyonlarının da %74’ünde sorumludur. Ucuz enerji için fosil yakıtlara desteğiniz Çatalağzı’nı yaşanmaz hale getiriyor. Zonguldaklılar olarak, Termiksiz bir gelecek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Baysal, “Termiksiz bir gelecek istiyoruz”

Termiksiz bir gelecek istediklerini haykırmak amacıyla bir araya geldiklerini belirten Yuva Derneği üyesi Efe Baysal, aynı zamanda Antalya’da toplanan G-20 zirvesine de mesajda bulundu.  “Çığırından çıkmış bu çağda, patlamaların rutin hale geldiği dönemde G-20 liderlerine mesajımız açık ve nettir” diyen Baysal, “Kirli anlaşmalarınıza biz yaşamı savunanları alet etmeyin. İklim adaletsizliğinin de diğer adaletsizliklerde olduğu gibi sorumlusu sizlersiniz. Mücadelemiz, devam edecektir. Halkların gözü üzerinizde” dedi.

Atmış, “Kömürlü termik santraller, gelişmiş ülkelerde kalmadı”

Bartın Platformu Sözcüsü Erdoğan Atmış, “Zonguldak ve Bartın’ı gözden çıkarmış gibi davranıyorlar. Bir avuç sermayedar para kazansın diye. Gelişmiş ülkelerde kömürlü termik santraller artık yapılmıyor ve kapatılıyor. ÇED aşamasında başarılar gösterdik. 5 kez iptal ettirdik. Ama ismini değiştirdiler, hukuksuz bir şekilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ÇED sürecini onay aşamasına getirdiler. En son 42 bin dilekçeyle buna itiraz ettik. Dilekçe bir buçuk yıldır bakanın önünde bulunuyor. İmzalayamadı. En azından yapılmamış olanları engelleyeceğiz. Bunu kazanırsak belki yapılmış olanların kapanması konusunda da mücadelemizi devam ettirebiliriz” ifadelerini kullandı.