Bertaraf çalışmaları planlanıyor, Millet Bahçesi projesi rafa kaldırıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz’ın defalarca Meclis gündemine taşıdığı Kozlu sahilindeki tıbbi ve evsel atık kirliliği sorununda önemli bir gelişme yaşandı.

Yavuzyılmaz’ın alandaki atıkların ne zaman bertaraf edileceğine ve bölgede yapılması planlanan Millet Bahçesi projesinin akıbetine ilişkin vermiş olduğu soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Yer seçiminin uygun olmaması nedeniyle Millet Bahçesi projesinden şimdilik vazgeçildiğini” aktarırken, atıkların ne zaman kalıcı olarak kaldırılacağı sorusuna cevaben “Çalışmalar Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce takip edilmektedir” denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından, 29.06.2021 tarihinde verilen yanıtı değerlendiren CHP’li Yavuzyılmaz, çöp bölgesinin üzerine kurulması planlanan Millet Bahçesi projesinin rafa kaldırılmış olmasını “Bakanlık nihayet yer seçiminin yanlış olduğunu anladı” diyerek değerlendirirken, bertaraf çalışmaları konusunda da olumlu bir yanıtın olduğunu ancak somut bir adım atılana kadar konunun takipçisi olmayı sürdüreceğini söyledi.

Halk sağlığını korumanın ve çevrenin kirlenmesini önlemenin Devletin asli görevlerinden biri olduğunu söyleyen Milletvekili, Bakanlığa, bertaraf sürecini bir an önce başlatması çağrısında bulunurken, gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamasında şunları ifade etti:

“Kozlu sahilinde vahşi depolama yöntemiyle çöplerin depolandığı, adeta evsel ve tıbbi atıklardan çöp dağlarının oluşturulduğu bölgedeki felakete bir son verilmesi adına ilgili Bakanlıklara defalarca çağrıda bulunmuş, konuyu verdiğim araştırma ve soru önergeleri ile Meclis gündemine taşımıştım.

Söz konusu alandaki, halk sağlığını etkileyen bu kirlilik yetmezmiş gibi buraya birde geçtiğimiz yıl Millet Bahçesi yapılmak istenmiş, bu konuda da seçilen alanın sağlık açısından oluşturabileceği tehlikelere dikkat çekerek, yanlıştan dönülmesini ısrarla istemiştik.

Bölgedeki atıkların ne zaman bertaraf edileceğine ve çöp dağının üzerine yapılması planlanan Millet Bahçesi projesinin akıbetine ilişkin 30.04.2021 tarihinde vermiş olduğum soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vermiş olduğu yanıtta “Söz konusu durumun kalıcı olarak ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmalar Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce takip edilmektedir” denilmiştir.

Aynı şekilde Millet Bahçesi projesinde de, Bakanlık nihayet yer seçiminin yanlış olduğunu anlayarak projeden vazgeçildiği, alandaki çöplerin bertaraf çalışmaları sonrasından projenin tekrar değerlendirileceği bildirilmiştir. Bir yanlıştan dönülmesi ve bertaraf sürecinin planlandığının anlaşıldığı yanıtlar memnuniyet vericidir.

Anayasa'mızın 56. maddesi: ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir’ demektedir.

Bu nedenle yanıtta da sözü edilen bertaraf çalışmalarının bir an önce başlatılması gerekmektedir. Bu konuda somut bir adım atılana kadar konunun takipçisi olmayı sürdüreceğim.”