Zonguldak çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, “Alaplı’da altın değil bakır aranıyor” diyen Vali Erdoğan Bektaş’a yanıt vererek, “Sayın Vali bu bilgiyi kimden aldı bilmiyorum ama bilgi veren kişilerin kendisini fena halde yanılttığını söylemek isterim. Çünkü bizzat aramayı yapan Centerra Gold şirketinin internet sayfasında yayımlanan analiz raporlarında, şirketin altın aradığı çok açık şekilde görülmektedir” dedi.

 

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Ahmet Öztürk Zonguldak Valisi Vali Erdoğan Bektaş’ın ‘Alaplı’da altın değil bakır aranıyor’ sözü üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamasında altın arayan Kanadalı Centerra Gold  şirketinin sondaj analiz raporlarına yer veren Öztürk, “Alaplı ormanlarında altın arandığına ve işletmeye geçildiği takdirde dünyanın en yaşlı ağaçlarının bulunduğu orman ekosisteminin büyük ölçüde tahrip olacağı şeklindeki haberlerin yaygınlaşmasının ardından Zonguldak Valisi Sayın Erdoğan Bektaş bir açıklama yaparak ‘Orada altın değil bakır aranıyor’ dedi. Sayın Vali bu bilgiyi kimden aldı bilmiyorum ama bilgi veren kişilerin kendisini fena halde yanılttığını söylemek isterim. Çünkü bizzat aramayı yapan Centerra Gold şirketinin internet sayfasında yayımlanan analiz raporlarında, şirketin altın aradığı çok açık şekilde görülmektedir. https://www.centerragold.com/operations/exploration-results linkine tıklayan ve okuryazar olan herkes bunu teyit edecektir. Yayımlanan 2017 ve 2018 yılına ait analiz raporlarında, hemen hemen tüm karotlarda (Au) simgesiyle ifade edilen altının farklı miktarlarda da olsa olduğu görülürken, (Cu) simgesiyle ifade edilen bakırın çok az karotta bulunduğu görülmektedir. Kanadalı şirketin ülkenin maden rezervini tespit edip kayıtlara geçirmek gibi bir görevi olmadığına göre altın aradığı nettir. Gerçek bu kadar ortadayken kendisini düpedüz aldatmaya çalışanlardan Sayın Vali mutlaka hesap sormalıdır” dedi.

 

 ALTIN İLE BAKIR ARASINDAKİ TEK FARK AYRIŞTIRMAYLA İLGİLİDİR

Bakır madenciliğinin de masum olmadığını söyleyen Öztürk, “Çıkarma yöntemi açısından altın madenciliği ile bakır madenciliği arasında en küçük bir fark yoktur. Her ikisi de Zonguldak’taki kömür madenciliği gibi galeriler sürülerek değil açık işletmeler şeklinde yapılmaktadır. Bu yöntemde öncelikle rezerv olan bölgenin üst örtüsü kaldırılarak ağaçlar kesilecek, bitkisel toprak taşındıktan sonra da helezonik şekilde derinleştirilerek maden çıkarılacaktır. Her iki madenin işletmesi sonrasında doğaya kalacak olan akıl almaz büyüklükteki bir çukurla, birinde atık siyanür diğerinde atık kimyasalların olduğu dev atık havuzları olacaktır. Altın ile bakır arasındaki tek fark ayrıştırmayla ilgilidir. Birim değer içinde oranı daha düşük olan altın ancak siyanürle açığa çıkarılırken, bakır için daha farklı kimyasallar kullanılmaktadır. Doğanın tahribi açısından her iki metalin çıkarılması aynı sonucu doğurmaktadır. Bizler ülkemizin akciğerleri olan ve zengin ekosistemi nedeniyle binlerce canlıya yaşam alanı sunan Alaplı ormanlarının korunmasını istiyoruz. Dünyanın en yaşlı ağaçlarının bulunduğu ve binlerce yıldır bozulmayan ormanların bir avuç altın, birkaç ton bakır için yok edilmesini kabul etmiyoruz. Sayın Valimizin de kendisine doğru bilgi verildiği takdirde bu hassasiyetle hareket edeceğini düşünüyorum” diyerek açıklamasını tamamladı.