Seslerini duyurdular

O proje iptal!

Çaycuma’nın doğa harikası Çayır mağarası etrafındaki 3 bin 133 ağacın kesilerek kalker ocağı yapılması planlanan proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla iptal edildi.

Önceki gün Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kalker ocağı projesine olumsuz görüş bildirmesi üzerine bakanlığın iptal kararının çevre sakinleri ve bölge halkının yüreğine su serpti.

Kararın sevindirici olduğunu belirten TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan tarafından yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Konu; Çaycuma Çayır Köyü Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi İPTAL kararı

Çaycuma Çayır Ve Güdüllü Köylerinin arasındaki bir orman alanında özel bir firma tarafından 'Kalker Ocağı ve Taş Kırma ve Eleme Tesisi Yapımı Projesi' hazırlanmıştı. Çevre Köylerin halkı ve muhtarlar yaşam alanlarını savunmak adına bu projeye karşı çıktılar. Çünkü Projede;

27 ha' lık alanda doğal ormanlardan oluşan, gürgen, kayın, kestane, meşe, kızılcık vb ağaçların bulunduğu 3 bin 133 ağacın kesilmesi,

Delme patlatma yöntemiyle yılda 1 Milyon 750 bin Ton taş çıkartılması öngörüldü.

Zonguldak Valiliğinin turizm odak noktası olarak projeler hazırladığı bölgede, Kalker Ocağının yapılmak istendiği alan en yakın mahalleye 150 mt, Kültür varlığı olarak tescillenmiş Çayırköy Mağarasına 346 mt yakınlıkta. Köy halkı delme patlatma yöntemleriyle taş çıkartılacak olan bu projeye karşı bir mücadele başlattı. Çünkü yaşam alanları zarar görecek, su yolları zarar görecek, hava kirlenecek, Dünyaca ünlü Çayır Köy Mağarası zarar görecek, ayrıca çıkarılan kalkeri taşıyacak kamyonlar sürekli yollarında olacağı için gürültü, egzos dumanı  ve toza maruz kalacaklardı. 27. 09.2017'de Güdüllü köyünde düzenlenen ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısını halk tepki ve protestolarla yaptırtmadı. Buna rağmen, ÇED süreci devam ettirildi. 2 Mayıs 2019'da Bakanlıkta İnceleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısı yapılacağı ilan edildi.

Bu süreçte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge  Kurulu'ndan projeyle ilgili görüş istedi. Koruma Kurulu, Haziran 2018'de olumsuz görüş bildirdi. Şirket bunun üzerine projede revizyona gitti, küçük değişiklikler yapıp tekrar müracaat etti. 26 Nisan 2019 toplantısında Koruma Kurulu konuyu tekrar görüştü; Proje ruhsat ve ÇED alanının tescilli bir kültür varlığı olan Çayırköy mağarasına çok yakın olduğu, Mağaranın uzantılarının ve su yollarının ve orman parsellerinin üzerinde olduğu , işetme sırasında tüm bu kültür ve doğal değerlerin zarar göreceği nedeniyle,projenin  uygun bulunmadığı görüşünü, yani ikinci kez  olumsuz görüş bildirdi.

Tüm bunlar olurken, köy halkı ve doğa savunucusu Sivil Toplum Örgütleri tepkilerini ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaştılar.

30 Nisan günü, Çayırköy Mağarası  yakınında  köy halkı ve muhtarlar;  Çaycuma TEMA Gönüllü Sorumluluğu, TEMA Zonguldak İl Temsilciliği, Zonguldak Çevre Koruma Derneği ve Herkes İçin Spor İl Temsilciliği gönüllüleri  bir araya gelerek Kalker Ocağı Projesi için açıklamalar yaptılar. Projeyi iptal ettirebilmek için güç birliği yapıldı. Yüzlerce kişinin bir araya geldiği buluşmada özellikle Çayır Köyü kadınları yürekli bir şekilde isteklerini dile getirdiler.

Bugün, 2 Mayıs günü, daha önceden ilan edildiği üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda İnceleme ve Değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, Bakanlık yetkilileri Çaycuma Çayır Köyü Kalker Ocağı ve Kırma Eleme tesisi ÇED projesini bir daha başvurulmamak üzere İPTAL kararı aldı. Bu kararın gerekçesi Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun olumsuz görüşü oldu.

Biz doğa gönüllüleri bu gelişmeden ve iptal kararının verilmesinden çok mutluyuz. Yaşam haklarını ve alanlarını yürekli bir şekilde savunan Çayır ve Güdüllü köyleri Muhtarlarına ve halkına, özellikle köyün bilinçli ve cesur kadınlarına; Bilimsel ve tarafsız bir şekilde görüş bildiren Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun değerli üyelerine, Bugünkü İDK toplantısında görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine, güç birliği için destek veren tüm doğa gönüllülerine, köy halkının ve bizlerin sesimizi duyurmamıza yardımcı olan basın mensuplarına çok teşekkür ediyoruz. Sonuçta DOĞA kazandı.

Gelecekteki ekoloji mücadelelerinde de böyle güzel sonuçlar almayı diliyoruz. Geleceğe UMUT yeşertiyoruz”