Bulduğu her fırsatta Zonguldak’ın kirliliğinden şikayet eden ve artık buna izin vermeyeceğini söyleyen Vali Erdoğan Bektaş’ın Eren Holding’in Çorlu dahil birçok noktadan getirdiği endüstriyel atığı depoladığı Çatalağzı Cemaltepe mevkiindeki sahayı %50 daha büyüterek Zonguldak’ı Türkiye’nin çöplüğü yapma talebine ne yanıt vereceği merak konusu oldu

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün internet sitesinde Zonguldak Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu’nun yayımlanan bir kararı şaşkınlık yarattı. Kurul 05/04/2019 tarihinde aldığı 464 numaralı kararla, Eren Holding’in, Çatalağzı Beldesi Cemaltepe mevkiinde bulunan 12,31 hektarlık endüstriyel atık alanını, yaklaşık %50 daha büyütülerek 18.28 hektara çıkarma talebini reddetmeyerek komisyona havale etti. Alınan kararla Türkiye’nin çöplüğü yapılan Zonguldak’ın daha büyük çöplük olması için önemli bir adım daha atılmış oldu. Valiliğin ilgili birimlerinden oluşacak komisyon olumlu görüş bildirdiği takdirde, halen aynı amaçla kullanılan alanın %50 daha büyümesinin önünde hiçbir engel kalmayacak. Alanda, Eren santrallerinin yıllık 60 bin ton külünün yanı sıra Çorlu’daki katı atık bertaraf tesisinde ortaya çıkan yıllık 36 bin ton uçucu kül ve çeşitli yerlerdeki lağım suyu arıtma tesislerinden çıkan yıllık 6 bin ton çamur depolanacak. 

MTA’NIN OLUMSUZ GÖRÜŞÜNE KARŞI ÇED OLUMLU KARARI VERİLDİ
Öte yandan, 2011 yılında mevcut 12,31 hektarlık alanın ÇED Raporu görüşmelerinde MTA temsilcisinin olumsuz görüş bildirdiği bilgisine ulaşıldı. Alanın daha önce taşocağı olarak kullanıldığı ve bu sırada yürütülen faaliyetler nedeniyle yapısının bozularak arazide derin çatlaklar oluştuğunu bildiren MTA temsilcisi, endüstriyel atıklardan sızan suların bu çatlaklar aracılığıyla yeraltı sularına karışma olasılığının son derece yüksek olduğunu dile getirerek burada tehlikeli atık depolanamayacağını söyledi. Ancak uzman kuruluşun itirazı yok sayılarak kül depolama alanına ÇED izni verildi. Kurulun MTA temsilcisinin görüşüyle yeraltı sularının kirlenmesi gibi önemli bir tehdidi göz önüne alarak baştan reddetmesi gereken talebi komisyona havale etmesi, okuyan herkeste büyük hayal kırıklığı yarattı.

ZONGULDAK TÜRKİYE’NİN ÇÖPLÜĞÜ OLAMAZ
Öte yandan bulduğu her fırsatta Zonguldak’ın kirliliğine dikkat çeken ve bundan sonra böyle bir duruma izin vermeyeceğini açıklayan Vali Erdoğan Bektaş’ın tavrı merak konusu oldu. BEÜ’de katıldığı bir toplantıda, “Zonguldak’ta çevreye baktığımızda çevreyi temiz tutmadığınızı, tutamadığımızı gördüğümü ifade etmek istiyorum. Yol boyları, köprü altları, ağaç altları ve bir kısım özel çöplükler… Özel çöplük olur mu, olmaz ama oluyor. Gerçekten tablo çok güzel değil” diyen Bektaş’ın hem de kent dışından getirilen tehlikeli atıkların Zonguldak’ta depolandığı alanın daha da büyütülmesine vereceği tepkinin, bugüne kadar söylediklerinin de testi olacağı dile getiriliyor. Yaptığı yayınlarla Zonguldak’ın Türkiye’nin çöplüğü olmasına itiraz eden Halkın Sesi Vali Bektaş’ın tutarlı davranarak alanın büyümesine izin vermeyeceğini düşünürken başta Çatalağzı halkı olmak üzere tüm Zonguldaklıları duyarlılığa davet ediyor.