Şirketleri değil yurttaşlarınızı düşünün
 
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Ahmet Öztürk, ÇATES’in çevre muafiyetinin 30 ay daha uzatılmasına tepki göstererek yetkililere “Şirketleri değil yurttaşlarınızı düşünün” çağrısı yaptı.
 
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu Sözcüsü Ahmet Öztürk aralarında ÇATES’in de bulunduğu özelleştirilen termik santrallerin çevre muafiyetinin uzatılması için Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan çalışmalara tepki gösterdi. Öztürk açıklamasında, “Özelleştirilen termik santrallerin çevre muafiyeti konusu kamuoyunun onca tepkisine karşın, siyasi iktidarın gündeminden hiç düşmüyor. Daha önce Maden Kanunu’na konan bir hükümle aşılmaya çalışılan süre uzatımı, gelen tepkiler üzerine geri çekilmişti. Şimdi de Vergi Kanunu’na bir hüküm konarak yeniden meclis gündemine taşınıyor. Doğal hayatı, insan sağlığını hiçe sayan bu girişimi şiddetle kınıyoruz. Konuyu gündeme taşıyan siyasetçilere bir kez daha sesleniyoruz. Meclise şirketlerin değil halkın temsilcisi olarak gittiniz. Sizi asli görevinize davet ediyor, tercihinizi, enerji şirketlerinin çıkarları için değil doğal hayatın korunması ve halk sağlığı için kullanmaya çağırıyorum” dedi.
 
TÜRKİYE ŞİRKETLERİN ARPALIĞI MI?
Öztürk açıklamasında, “Siyasetçilerle el ele veren şirketler ülkemizi adeta arpalık olarak kullanıyor. Önceden devletin elinde olan bazı termik santraller, 2014 yılı ağırlıklı olmak üzere peyderpey özelleştirildi. Santralleri alan enerji şirketler 2017 yılına kadar Çevre Kanunu’na göre yapması gereken yatırımlardan muaf tutuldu. Süreleri dolduğunda çevreyi korumak için en küçük bir yatırım yapmayan şirketlerin süresi, bu kez, 2019 yılı sonuna kadar uzatıldı. Kendilerine nasılsa ek süre verileceğinden kesinlikle emin olan şirketler, geçen bu süre içinde de bu çevre yatırımlarını tamamlamayarak doğa ve insan sağlığını hiçe saydı. Bu yatırımları yapmayan şirketleri cezalandırması ve faaliyetlerini durdurması gereken hükümet, onların yerine halkı cezalandırarak, sürelerini 30 ay daha uzatmak istiyor. Bunu kabul etmiyoruz. Bu süre içinde de bu yatırımların yapılacağına inanmadığımız için, bu durumda olan santrallerin faaliyetlerinin derhal durdurulmasını istiyoruz” şeklinde ifadelere de yer verdi.
 
YASAYI DERHAL GERİ ÇEKİN
Öztürk açıklamasını, “Buradan başta iktidar partisi mensupları olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisinin tüm üyelerine sesleniyoruz. Bu yatırımları yapmış olsa bile çalışmaları son derece mahzurlu olan termik santrallerin, bir de,desülfürizasyon ünitesi de denen baca gazı arıtma sistemi olmadan çalıştırılması halkave doğaya karşı işlenmiş açık bir suçtur. Kanun teklifinin yasalaşması için olumlu oy kullanan her milletvekili bu suçu müteselsil olarak işlemiş demektir. Buradan ilan ediyoruz, teklife onay veren tüm vekilleri halk sağlığı ve çevre düşmanı olarak ilan edeceğiz. Kendilerini bulundukları her ortamda protesto ederek verdikleri yanlış oyun hesabını soracağız. Hükümete sesleniyoruz: Yasayı derhal geri çekin. Şirketleri değil yurttaşlarınızı düşünün” diyerek tamamladı.