Bülent Ecevit Üniversitesi’nde “Bölgesel İklim Değişikliği; Bizi Neler Bekliyor” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, “Atmosfere attığımız karbondioksidin yarısını şu anda şu veya bu şekilde okyanuslar tutuyor. Okyanuslar ne zaman bunu tutamamaya başlayacak. O zaman başımız büyük belaya girecek” diye konuştu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Ekoloji ve Evrim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, BEÜ’de iklim değişikliğini ve gelecekteki etkilerini anlattı. Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta Prof. Dr. Dalfes, geçtiğimiz yılın en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini ifade etti.
“20 MART VE 22 EYLÜL’Ü KUTLAYALIM”
İklim değişikliğine dikkat çeken Dalfes, “Bana göre aslında en önemli iki bayram var. Maalesef o günleri bayram olarak kutlamıyoruz. Ekinokslar yani gecenin gündüz ile eşit olduğu zamanlar bunlar çok değerli zamanlar. Onun için 20 Mart ve 22 Eylül’ün resmi bayram olarak ilan edilmesini öneriyorum. O günleri biz kutlayalım” dedi.
“İKLİM HEP DEĞİŞMİŞ”
Yeryüzündeki varoluşundan itibaren iklimin değiştiğini ifade eden Dalfes, “Yeryüzündeki hayatın tarihinde bütün bu zaman ölçeklerinde iklim hep değişmiş. Bir kere her şey değişmiş. Atmosferin birleşimi değişmiş. İklim de değişmiş. Bunlar çok önemli. Bütün ölçekler değişmiş. Tarımın uygulanmasından, bir takım orman alanlarının tarıma açılması, bazı yerlerde çeltik üretimi yapılması gibi bir takım etkenler iklimi aslında o zamanlardan itibaren, yani insanın iklim üzerindeki etkisi son 100-200 yılla sınırlı değil” diye konuştu.
“ATMOSFERDEKİ KARBONDİOKSİT GAZINDA CİDDİ ARTIŞ VAR”
Atmosferdeki karbondioksidin ciddi bir şekilde arttığını belirten Nüzhet Dalfes, şöyle devam etti:
“Atmosfer kimyasında özellikle azot oksitlerdeki bir takım değişmelerin iklimi etkileyebileceği konusu uzun zamandan beri konuşuluyor. Geçmişteki değişikliklerin ve yer sisteminin bileşenlerinin nasıl değiştiği bizim için çok önemli. Fakat yakın zamanlara baktığımızda bizim bir şekilde gözümüze batan bir şey var. O da atmosferdeki karbondioksit gazının giderek arttığı. Bu artış ciddi bir artış. 1981’li yıllarda iklim ile uğraşmaya başladım. Benim bilimsel hayatım boyunca atmosferde ciddi bir değişiklik olmaya başladı. Olmaya devam ediyor ve edecek gibi görünüyor. Son zamanlarda çok da farklı bir şey yapmıyoruz.”
“KARBONDİOKSİDİN YARISINI OKYANUSLAR TUTUYOR”
Atmosferdeki değişimlerin okyanuslara yansıması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, okyanusların karbondioksidin yarısını tuttuğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
“Atmosferdeki bu değişimlerin okyanuslara bir yansıması var. Yerkürenin yaklaşık yüzde 70’ini kapsayan okyanuslar ve okyanuslardaki kısmi karbondioksit basıncı giderek artıyor. Bu bir gerçek. Tabii siz okyanusta kalkerli bir canlı olmadığınız için söylemesi kolay. Ama onların süreçlerini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Aslında okyanus suyun alkaliği yani pH’sı 7’den yüksek. O pH giderek düşmeye başlıyor. Bu düşmeden dolayı memnun olmayan bir sürü canlı var. Bu canlılar çok önemli canlılar. Çünkü okyanuslarda fotosentez yapan tek hücreli canlılar makineyi çeviren, dişlinin çarkı gibi sistemin önemli etkenleridir. Bir şeyler yapıyoruz. Atmosfere attığımız karbondioksidin yarısını şu anda şu veya bu şekilde okyanuslar tutuyor. Okyanuslardaki o alkalin kimyası tutuyor. Okyanuslar ne zaman bunu tutamamaya başlayacak. O zaman başımız büyük belaya girecek. Onun da altını çizmekte fayda var.”
Konferans, soru cevap şeklinde sona erdi.