Çevreci mühendisten örnek uygulama!

ZEHİR DEĞERİ ARTIK CEPTE!

2005-2011 yıllarında ÇATES'te görev yapan Elektrik Mühendisi Özgür Urhan, hava kirliliğine karşı alarm veren ve cep telefonlarına indirilebilen mobil program geliştirdi. "Zonguldak Çevre" adı verilen  program, Zonguldak Merkez ve Çatalağzı'nda hava kirliliği değerlerinin tehlikeli boyutlara ulaştığı durumlarda uyarıyor. Böylece insanlar, yaşadığı yerdeki hava kalitesinin hangi boyutta olduğunu cep telefonuna gelen alarm sayesinde haberdar olabiliyor.  

Özgür Urhan, 2005-2011 arasında Sivas Kangal'daki termik santralde, ardından 2011-2014 yıllarında ÇATES'te elektrik mühendisi olarak görev yapmış. O, ÇATES'in 2014'te özelleştirilmesiyle başka bir kuruma geçiş yapmış. Annesinin de KOAH hastası olduğunu hatırlatan duyarlı mühendis, doğup büyüdüğü kente vefa borcu olarak 'Zonguldak Çevre' programını geliştirdiğini belirtiyor.  

Zonguldak'ın hava kalitesi...

Hava Kalitesi İndeksine göre 0-50 değerler iyi, 50-100 orta, 100-150 hassas, 151-200 sağlıksız, 201-300 kötü, 301-500 tehlikeli kategoride yer alıyor. Zonguldak özellikle sonbahar ve kış aylarında 150 değerinin üstünde yer alıyor. Fakat hava kalitesi internet ortamından sürekli takip edilemediği için toplumda duyarsızlık ve bilinçsizlik oluşuyor. Elektrik Mühendisi Özgür Urhan'ın geliştirdiği mobil program sayesinde hava kirliliği 100'ün üzerine çıktığı anda alarm vererek insanları haberdar ediyor. Bunun da toplumsal duyarlılık ve bilinçlenmeyi beraberinde getirmesi bekleniyor.  

Programı sadece Zonguldak ve Çatalağzı'nda yaşayanlar için tasarladığını ifade eden Urhan, "Amacım insanlarda sosyal farkındalık oluşturmak. Sonuçta hepimiz bu dumandan etkileniyoruz. Başta benim annem de KOAH hastası. Zaten uygulamayı yapmamın bir nedeni de budur. Bu konuları esasında çevreci dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşlarının dillendirmesi gerekiyor. Ben bu alanda görev yapmış biri olarak hassasiyet gösteriyorum. Üzerime düşeni de yaptığımı düşünüyorum. Umarım herkes duyarlılık gösterir." ifadesini kullanıyor.

Zonguldak'ta 110 küsur dernek var ama...

Yaptığı çalışma hakkında Halkın Sesi'ne bilgi veren Zonguldaklı Elektrik Mühendisi Urhan, Zonguldak Çevre adlı programın amaç ve faydalarını şöyle anlatıyor:   

"Tabloya göre sınır değerler aşıldığı zaman alarm veriyor. İnsanlar farkında oluyor. Diğer türlü unutulabiliyor. Gözden kaçabiliyor. Bunun önüne geçmek için bir elektrik mühendisi ve yazılımcı olarak bu konuda 3 ay önce bir çalışma başlattım.

Bu konu çok önemlidir. Zonguldak'ta 1100 küsur dernek var. Yardımcılarıyla birlikte 2300 küsur tane başkan var. Asıl bunlardan bir çaba gelmesi gerekiyor. Yalnız ben termik santrallerde görev yapmış bir mühendis olarak konunun önemini biliyorum. Zonguldak ve çevresi için bunu önemli görüyorum. Normalde ancak internet sitesine girdiğiniz zaman bu değerleri görebiliyorsunuz. İnsanlar değerleri görmek için ikide bir siteye girmesi lazım. Ancak bu sistemde Zonguldak ve Çatalazğı'nın hava değeri 100 olunca sağlıksız diyor, 150 çok sağlıksız uyarısı yapıyor. Ben bunu sosyal farkındalık olarak yaptım. Annem de KOAH hastası. Çevremizdeki bir çok insan akciğer hastası. Zonguldak'ta buna ihtiyaç vardı.

'Zonguldak Çevre' uygulaması nasıl indiriliyor?

Ben geliştirdiğim mobil programımın adına 'Zonguldak Çevre' adını verdim. Aşağıda linkini verdiğim uygulamayı cep telefonlarına indiren vatandaşlarımız bundan böyle yaşadığı kentteki hava kalitesi indeksini takip edebilecek. Sadece takip etmekle kalmayacak, aynı zamanda tabloya göre tehlikeli değerlere ulaştığında anında cep telefonundan alarm verecek. Zonguldak ve Çatalağzı için hemşerilerimiz değer ve alarma ulaşmış olacaklar. Şu an için ben bunu sadece Zonguldak merkez ve Çatalağzı için yaptım. Çünkü en sıkıntılı yer burası.

Çünkü TTK ve santrallerden dolayı akciğerlerimiz sıkıntılı. Bağışıklık sistemimiz zayıf. Bu nedenle korona virüste en çok ölümün yaşandığı yer olmuş durumda. Bu sadece bugün değil, Cumhuriyet öncesi ve sonrasında da veba, kolera ve verem gibi salgınlar da ilk Zonguldak insanlarını vurdu. Bugün de durum değişmedi. Ben de bu konuda duyarlılık göstererek en azından insanlara faydam olsun ve bilinç kazanarak farkındalık oluşsun diye böyle bir alarm programı geliştirdim. Ayrıca isteyen programın kaynak kodlarına [email protected] adresimden ulaşabilir. Umarım faydalı olur."


Hava kalitesi değerleri için alarm veren program, cep telefonuna şu linkten indirilebiliyor: 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ozgururhan.zonguldakcevre

Halkın Sesi