Zonguldak'ın 310. kuş türü 12 Ocak 2021 tarihinde Filyoslu kuş gözlemcisi tarafından Filyos nehir ağzında görüntülendi. Böylece Türkiye için nadir bir kuş türü olan Büyük tarakdiş (Mergus merganser) kuşu da Zonguldak Filyos deltasında kaydedilmiş oldu.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, şu bilgiyi verdi:

"Filyos deltası böylece Türkiye'nin en önemli kuş alanlarından birisi olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu. Önceki yıllarda Çöl ötleğeni, Kara ördek ve Paçalı şahin türlerinin Türkiye'deki ilk fotoğrafları da yine Filyos deltasında çekilmişti. Akkaşlı kirazkuşunun da Türkiye'deki 9. kaydı yılbaşından hemen önce Çaycuma'da yapılmıştı. Filyos kuş cenneti yönetim planı bir an önce yapılmalı ve alanın rehabilitasyonu hayata geçirilmelidir. Bu kadar önemli bir alan çöp dolu, moloz dökülüyor, kum alınıyor ve DSİ tarafından Sefercik altında göllenme alanlarının suyunu nehre boşaltmak için açılan kanal alanın suyunu çekiyor."