Kilimli’ye bağlı Muslu Beldesi’nde denizde yaşanan kirlilik ile ilgili çıkan haberler üzerine Zonguldak Valiliği bir açıklama yaptı. ÇATES yetkilileri ise kesinlikle santralde kimyasal bir madde kullanılmadığını çekilen fotoğrafların ÇATES bölgesine ait olmadığını söyledi.

Denizde yaşanan bir kilometrelik köpüğün muhteviyatının belirlenmes için gerekli örnekler alındığına vurgu yapılan bilgilendirmede tetkiklerin sonuçlarına göre açıklama yapılacağı belirtildi.

İşte o açıklama:

“Yerel basında ve sosyal medya paylaşımlarında yer alan haberlere ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü elemanlarınca 29/06/2021 tarihinde incelemeler yapılmak üzere olayın gerçekleştiği belirtilen bölgeye gidilmiş, bahsi geçen olay ile ilgili olarak ilk aşamada Çates Elektrik Üretim Elektrik Üretim A.Ş. ve Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından faaliyetleri sürdürülen termik santral işletmelerinde tesis sahaları içerisinde denetimler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli tarafından kirliliğin görüldüğü belirtilen bölgede denizde ve kıyı şeridi boyunca incelemeler yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda Çates Elektrik Üretim Elektrik Üretim A.Ş. ve Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından faaliyetleri sürdürülen termik santral tesislerinin kıyı kesimi açıklarında, denizde kaynağı ve muhteviyatı tespit edilemeyen, kıyıya paralel olarak uzanan, yaklaşık 1 km. uzunluğunda ortalama 30-40 metre genişliğinde köpük niteliği taşıyan bir unsura rastlanmıştır. Söz konusu unsurun muhteviyatının anlaşılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yeterlik verilmiş akredite bir laboratuvarla iletişime geçilmiş, ayrıca aynı gün gece saatlerinde de denetimler sürdürülmüştür. 30/06/2021 tarihinde sabah saatlerinde ilgili laboratuvar personeli ile bölgeye gidilerek, tesislerden ve denizde numune alımı gerçekleştirilerek denetimlere devam edilmiştir. Bu süreçte bölgede denetimler yoğun olarak sürdürülecek olup, ilgili laboratuvar tarafından Çevre ve Şehircilik  İl Müdürlüğüne iletilecek olan numune analiz sonuçlarına göre de detaylı değerlendirmeler yapılacaktır”

(Mustafa Özdemir)